tisdag 31 juli 2007

Favoritdag

Igår hade jag en favoritdag. Åt lunch på Rival med kompis och promenerade sen till Nytorget för kaffe/te (Lapsang. Mm!) Satte oss med Renstiernas gata i ryggen och Skånegatans skådespel framför oss. Fortsatte det eviga samtalet och hade det avslappnat trevligt. Som vi brukar.

Vi skildes åt och i samma veva ringde P och meddelade att han tänkte ta en cykeltur med yngste sonen. Jag behövde inte komma hem på en stund så jag gick till Ringen och shoppade. Kjol. Strumpor. Cars-tröja till 3-åringen. Örngott med ugglor till samme unge man. Kom hem med en påse full av skojigheter och hade dessutom hyrt två romantiska filmer. Tittade på den första ensam och den andra tillsammans med P. En mycket bra dag!

Lön för mödan!!!


Idag har vi skjutsat pappa med särbo till deras hyrda hus i skogen. Ett fint hus med lätt doft av uppstoppat djur. Vildsvin. Rådjur x3, minst. Älghorn. Räv. Hare. Fågel av okänd art. Järvskinn. Mystiskt ... Tyckte bra mycket bättre om lukten av kantarellerna vi hittade. Underbart! En hel hög massa snabbplockade ljust gula svampar! Härligt! P hittade en myrstack att titta på medan vi andra plockade för glatta livet.

Efter trevligt besök i en skog, åkte vi till en annan för att hälsa på svärmor och gudmor och säga au revoir till de franska pojkarna.

Sen hade vi en uppgift till - att hjälpa en dam vi känner med ett parasollbyte. Fick se hennes nya lägenhet för första gången - en välplanerad trea vid Södersjukhuset.

Över kantarellmackan konstaterade vi att det är kul att kunna hjälpa till!

söndag 29 juli 2007

Skoj, skoj, skoj

Det finns nästan ingenting som får mig att skratta så mycket och länge som Jan Stenmark.

Har köpt tre kylskåpsmagneter med hans skojigheter idag. Hurra!

Fyrverkerier och plånböcker

Jahaja. Fyrverkeri blev det i alla fall! Hetscykling dit - kolla på pang bom som lät för mycket, tyckte minsteman - och hetscykling hem. Men snyggt är det. Underbart är dock kort.

Jag har tänkt på det där med att förlora plånboken och konstaterat att jag nog skulle reta upp mig i efterhand på en del saker som inte är uppenbara till en början. För först tänker man såklart på pengar och om nån eventuellt har snott hela sparkontot och låtsas vara jag och köper saker som jag aldrig unnar mig ... (Ve och fasa om det skulle komma värsta räkningen från ett superSPA. Jävla skit, skulle jag tänka då!) Men sen - mina fem stämplar hos PocketShop. Eller de tre hos Bönor&Blad (te/kaffe). Bilderna på barnen och mannen. 79:- som blev kvar på ett presentkort hos Akademibokhandeln. Sånt skulle jag bli helt jävla galen av varje gång jag gick förbi PocketShop, Bönor&Blad eller Akademibokhandeln. För inte är väl tjyvar ens sofistikerade nog att vare sig läsa eller dricka annat än sprit och knark? Va? VA?

Lära läsa

Min yngste son håller på att lära sig läsa, tror jag. Vi ljudar. T-Å-G, B-O-K, M-U-N och så vidare. Men det där med ljudandet ska vi nog öva mer på. Det blir en del te-åå-ge man fattar ju att det kan bli svårt att fatta hur teååge blir tåg ...

Bok var det första ord han klarade helt själv.

Han är bara treochetthalvt. Vi har tid på oss!

Solbränna?


Det regnar idag igen. Var bor solen??? Bakom molnen, under slöjor av grått? Alla aktiviteter blir så hejdlöst begränsade. Om man inte har världens bästa regnställ. Jag är en bit på väg med väldigt snyggt blommiga gummistövlar!

Idag hade jag hoppats på lite golf eller bowling eller Grönan. Hade tänkt avsluta med att titta på Tall Ships Race fyrverkeri 22.30. Vem vet - det kanske slutar regna? Just nu dundrar det ner. Å andra sidan ... det blir en massa lästid! (Egentligen borde vi rensa källarförrådet, garderober och skåp. Hur kul är det på en skala???)

En bild på ett hjortron kanske kan pigga upp. Det tycks ju ha njutit av solens strålar. Nångång.

lördag 28 juli 2007

Bio och böcker

På vår lilla toalett finns det ett antal blad där jag under årens lopp har skrivit upp de filmer jag har sett. Det finns också kolumner för vilken bio, datum och sällskap. De senaste tio -
Ocean's Thirteen, SF Söder, 28/7 med stora pojkarna och P
The Queen, Astoria, 4/3 med pojkarna
Natt på museet, Sergel, 28/2 med pojkarna
Little Miss Sunshine, Grand, i januari, med pojkarna
Happy Feet, Sickla, i december, med P, yngste sonen och hans franska flickkusin
Pirates of the Carribean 2, Sickla, 2/11, med pojkarna
Cars, Sickla, i augusti, hela familjen
Nicke Nyfiken, SF Söder, 12/8, med yngste sonen
Charlie and the Chocolat Factory, Royal, september, storpojkarna
Kalle och chokladfabriken, Astoria, september, P och stora pojkarna (vi var på förhandsvisning. På svenska ... Blä! Var tvungna att se den på engelska genast.)

Jag vet inte om det är nån imponerande samling filmer precis. Jag kan bara konstatera att jag går på bio mer sällan än jag önskar. Nåja. Jag får väl ändra på det ... (Har sett en del på flygplan också :) Den första filmen jag skrev ner var Gökboet. Såg den 19/5 1980 med min pappa! Efter den är det Midnight Express, Sällskapsresan och Fame. Hahaha!)

Har en liten röd bok där jag skriver ner alla böcker jag läst också. Senaste tio (Titel, författare, läst klartdatum) -
Män som hatar kvinnor, Stieg Larsson, 26/7
Livets skafferi, Alexander McCall Smith, 25/7
Svart stig, Åsa Larsson, 2/7
...och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla, Håkan Nesser, 21/6
Min vän Leonard, James Frey, 18/6
Konsten att vara snäll, Stefan Einhorn, 20/5
Filosofiska söndagsklubben, Alexander McCall Smith, 16/5
Doppler, Erlend Loe, 7/3
En kort berättelse om traktorer på ukrainska, Marina Lewycka, 13/2
Brev från ljusårs avstånd, Jostein Gaarder, 5/2

Måste säga att tillbakablicken på böckerna fyller mig av läslust och glädje. Måste genast fortsätta läsa del två i Milleniumserien. Stieg Larsson alltså. Tjohoo. Jag har en kvar sen!!!

Har dock bestämt mig för att arrangera bokfest i höst. Ska ge bort (nästan) alla böcker jag har. Kommer ändå inte läsa om dem. Det blir ett bra tillfälle att bjuda hem alla bokmalar jag känner!

Las Vegas

Temat för dagen tycks vara Las Vegas ...

Ocean's Thirteen utspelas där och nu har storpojkarna satt på Ett päron till farsa i Las Vegas. Jag skulle gärna åka dit! (Men utan Chevy Chase. Tack!)

Livet och nöjen

Igår spontanbesökte jag kompisen på Kungsholmen. Hon hade redan fikaväninna där, en gammal gymnasiekompis som det var trevligt att träffa. Vi pratade om våra tonåringar. Kom fram till att "små barn, små problem och stora barn, stora problem" nog tyvärr är sant. Medan vi satt där i godan ro, ringde äldste sonen till lägenhetsinnehaverskan - han hade blivit av med plånboken. På Mallorca. Jävla skit att stå i för att spärra, stoppa, avsluta och rädda.

På ett sätt bra - förhoppningsvis kan jag överföra kunskapen om hur man ska gå tillväga (och inte) när min äldste åker till USA. Vi har fortfarande ingen aning om var han hamnar - det enda vi vet är att dagen närmar sig med stormsteg. Jag har hursomhelst köpt en näverkorg till familjen. Det är säkert precis vad de önskar sig :)

På kvällen var vi på trevlig middag hos min bror med familj och där bestämde vi att ett besök på Kolmården skulle kunna passa i slutet av nästa vecka. Så det är nu bokat och klart! Jag ser fram emot turen. Stora barnen stannar hemma ...

Idag lämnar vi lillen hos morfar och särbo så går vi stora på bio! Ocean's Thirteen. Hoppas den är bra! Hemmakväll efter det. Skönt!

torsdag 26 juli 2007

Hembyn

Det var som sagt skönt att komma hem.

Jag klev av vid Konsum. Nu är det bara sommarextra där. Tanter och unga killar. Och han som har varit där ett tag. Han som har hopväxta ögonbryn och som ser lite sexförbrytaraktig ut. Alltså egentligen ser han ut som han har levt sexlöst i hela sitt liv. Jag inbillar mig att han nätdejtar och sen våldtar. Ren fantasi såklart. Han har bara obehaglig blick. (Jag tror inte att nätdejter slutar i våldtäkt. I alla fall inte bara för att man har hopväxta ögonbryn :)

På väg hem gick jag också förbi frisören. De har kvar erbjudandet om att få slingor med "folje" eller "hetta". Känns betryggande att det inte har anställts nån beskäftig typ som ändrat stavningen under sommaren.

På hörnet satt också kioskinnehavarens dotter med flyende haka. Undrar om hon har gjort bröstimplantaten för att styra blicken från den obefintliga hakan???

I morgon ska vi träffa min bror med familj. Det ser jag fram emot! Eller - det ser hela min familj fram emot!

Norrland

Hemma igen! Vi kom hem till en ganska tom frys eftersom äldste sonen lämnat frysdörren öppen i två dagar. Hm. Han anlände tack och lov före oss och kunde rensa och slänga innan vi kom hem. Det var jag tacksam för ...


I övrigt -
Hjorton! Var i blöt skog och plockade. Inte en typisk myr. Som jag tänker mig en myr i alla fall. Men färsk björnskit mitt i alltihop. Var tvungen att läsa en broschyr om hur man ska bete sig om man stöter på en björn i skogen - retirera lugnt, är huvudbudskapet. Spela död om den känner sig hotad. Som om jag skulle kunna lägga mig och vara lugn??? Jag skulle lägga benen på ryggen och dra!
Fyrhjuling. Som den yngste trodde hette fy-hjuling. Varför? Han älskade hursomhelst att åka.
Bilmuseum som roade den yngste
Lerduveskytte. Har lite ont i axeln. Mer träningsvärk än rekylont!
Fiske. Fick ett antal småsillar/mört och några abborrar! Jag tycker det är rogivande och trevligt att fiska.
Och en sån där Muurikkapanna hade de. Som en samisk wok. Jättebra att laga mat på utomhus. Men inte kan vi ha en sån på balkongen?

Jag vill träffa min mamma mer. Ensam!

När jag umgås (i med familjen) känner jag ofta att jag ska se till att alla har det bra. Och jag får fan ångest av det ansvaret. Undrar vad som händer om jag struntar i allt? Ser till att jag har det bra och sen får de andra se till att de har de bra. Funkar det? Jag ska testa oftare.

lördag 21 juli 2007

Nostalgimiddag

Vi var bortbjudna och åt gott. Jamie Oliver-kyckling med citron och örter - mmm! Vi promenerade dit. Skönt!

Alla barn var med. Trevligt! Den yngste tittade mest på Alfons vilket gjorde att vi djupdök i diverse minnen av barnprogram från förr. Och nu kom jag på namnet på en av serierna - Simon i Ritlandet. "Hej på dig jag heter Simon ..." började texten i den inledande sången. Det var nog i samma veva som Baltazhar och de andra tecknade programmen. De var så bra. Om man jämför.

Jag kommer ihåg hur jag verkligen uppskattade de där sportlovsfilmerna också. I Pan Tau-stil. Fantastiskt bra. Men jag vet inte om jag vill se dem igen, jag skulle förmodligen bli grymt besviken.

Vi tittade alltid på söndagsmatinéerna också. På TV alltså (herregud - gammal är jag inte :) Det var då alla gamla filmer visades. Med Katherine Hepburn och Grace Kelly. Simfilmer som Genom eld och vatten. Nils Poppe-filmer, Kalle på spången och Åsa-Nisse. Ingrid Bergman. Och jag älskade dem (ja, Nils Poppe vet i sjutton.) Det som glädjer mig mest är ändå att jag har dem med mig. Som referenser. Det kommer mina barn inte att ha ...

Packa. Igen.

Det är lite trevligt. Att packa. Man är på väg till nåt roligt. Man gissar vilka situationer som ska uppstå och skapar sig en bild av vad som komma skall redan innan man far iväg.

Jag tror att solen kommer skina. Kanske regnar det lite. En klänning eller två skadar aldrig. Att bönderna kommer tro att jag sörjer eftersom jag har mycket svarta kläder får jag väl ta. De också. Jag lättar upp med ett rosa linne. Tar med två böcker och hoppas att jag inte blir bilsjuk av att läsa. Har en inredningstidning och längtar efter söndagens kvällstidningar redan nu.

Vi har Loka, Jalla, äpplen och såna där färdiga blandningar med nötter och torkad frukt. P får en liten påse med saltlakrits. Det gillar han. Fast han vet inget om den lilla påsen ännu. Det blir en överraskning efter lunch. Peppning.

Vi ska plocka hjortron. Tänk om de tar slut innan vi kommer dit? Jag har längtat så. Undrar om vi hinner koka sylt också? Har aldrig plockat hjortron förut. Vad jag minns.

Gummistövlar!

Upp och ner

Min pappa kan ibland bete sig en smula nervöst. På gränsen till tokigt. Efter en veckas umgänge med hans bror i Småland ser jag ju likheterna. Jag tycker väldigt mycket om min pappa, men ...

För många år sen cirkulerade det ett mail där den som fick det ombads trycka på valfri knapp på sitt tangentbord. Då vändes skärmbilden upp och ner. Tryckte man sen på vilken tangent som helst igen, så vändes bilden tillbaka. Jag tyckte det här var väldigt roligt och skickade mailet till pappa. Han har alltid varit väldigt intresserad av teknik, men har däremot aldrig varit nåt ess på datorer av nån underlig anledning. Han är med i Mensa och borde, tyckte jag, hantera det där mailet. Det gjorde han inte. Han ringde efteråt och berättade att han tidspressat kollat sin e-post, öppnat "mitt" mail och fått bilden upp och ner. Sen blev han så stressad att han inte kunde tänka klart. Han höll på att kasta ut datorn! På riktigt. Till slut fick han väl fingret på en tangent och bilden vändes tillbaka. Men han hade innan dess närapå fått hjärtattack. Tanken på hur han står där, stressad och svettig, är lite rolig. Efter utskällningen jag fick har jag inte kommunicerat med pappa e-postledes sen dess.

Idag fick jag ett mail från honom! Han har, tillsammans med sin särbo, hyrt ett ställe i en skog. Bifogat fanns kartan dit så att vi kan komma och hälsa på. Kartan var upp och ner :D Säkert omedvetet men väldigt roligt!

Fläderdrink!

Ibland undrar jag om jag inte borde blivit bartender. En del drinkar jag komponerar blir väldigt goda!

Igår började vi med champagne på balkongen. Den äldste sonen satt som sagt i kö för Harry Potterboken, men de två andra var hemma. De fick inte skumpa utan cola, i det äldre fallet, och flädersaft med Ramlösa, till det yngre exemplaret. Sen promenerade vi till en grekisk restaurant där vi åt formidabelt gott. Väl hemma komponerade jag en mycket god drink!

Ingredienser:
Koncentrerad flädersaft (gärna hemgjord :)
Apple Sourz
Vodka
Kolsyrat vatten

Häll i saftkoncentratet i ett högt glas. Så mycket så att det skulle bli god saft om du hällde på vatten. Ta en skvätt Apple Sourz och en skvätt vodka. Fyll upp glaset med det kolsyrade vattnet. Is om du vill. Smaka av. Mmm!

fredag 20 juli 2007

På stan

Efter dyr, men väldigt god och mättande, sallad i Brunogallerian gick jag och kompisen vidare mot Åhléns City. Jagade Citré schampoo. Jagar fortfarande. Det har utgått ur sortimentet på Åhléns. Just när jag upptäckt att det fanns där. För nån månad sen. Ack ja.

Men vilka människor som rör sig på stan - tanter som shoppar med hela vintergarderoben på sig. Undrar varför? Ska de kolla om nya REA-varorna matchar de gamla? En grupp färgglada demonstranter som jag först trodde stod i en låda vid slottet. Det visade sig dock att de använde samma dåliga ljudutrustning som alla demonstranter har. På väg hem igen hörde jag vad de ville. De ropade "Vi-sa pattarna, vi-sa pattarna". Tyckte jag. Kanhända sa de nåt annat?

Sen har vi de här människorna som ständigt slörpar på en milkshake, slickar i sig en mjukglass eller smaskar på en pizzaslice. De är ofta redan från början överviktiga ...

Två riktigt läskiga knarkartyper vrålade så hela Götgatsbacken väjde. Den enas ögon stod ut på ett hälsovådligt vis. Hugaligen! Jag och sällskapet fick en fnitterattack.

Till sist vimlade Drottninggatan av Harry Potterinspirerade nördar. De väntar på att sista boken ska släppas i natt. Min äldste som kommer befinna sig i slutet av kön vid 19.30-tiden. Han ska bara se senaste filmen först.

Nu ska vi dricka champagne. P och jag firar 2 år som gifta! Härliga tider!

Fotont

Kan man ha en död tå? Jag misstänker att en av mina tår håller på att ge upp. Jag har ingen känsel i den yttre delen av vänstra pektån. Eller vad den heter. Den är ju längst av småtårna - borde heta långtån. I alla fall ... Den mår inte bra.

Har ont under hälarna också. Under hälen i linje med stortån. På båda fötterna.

I morgon ska jag förhoppningsvis promenera eller fika eller nåt med min kompis zonterapeutinnan. Kanske kan hon ställa diagnos. Fast det var ett tag sen jag hörde henne prata om fötter och zoner och så.

Kanske måste amputera? Tur att vi tog bort alla trösklar här hemma när vi flyttade in. Och gäller det bara långtån så klarar jag mig. Kan till och med sätta tillbaka trösklarna bara för att.

Detta hade således icke något med fotoner att göra. Sorry/grattis.

torsdag 19 juli 2007

Säl rymde!

Men tänk ... Vi missade den stora händelsen på Skansen idag. En säl rymde. Den smet klockan 13 (hur vet man det?) och kom tillbaka vid 16. Den hittades vid Sjöhistoriska museet. Que?

Den hade visst hoppat ut mellan en mur och ett metallräcke. Vad fanns däremellan? Sjöhistoriska museet??? Nåja, alla var förbryllade.

Sälen heter Juni.

Allt enligt DN.

Torsdag


Min dag idag. Jag gick från familj och franska barn vid 11.30. Åkte mot trevlig kompislunch. Vissa samtal ger mer än andra. Vi ses alldeles för sällan!

Strax efter 14 ringde P. Inget beslut om Grönan eller Skansen. Det blev Skansen. Stora barnen ville därmed inte följa med. Att titta på älg med kalvar och leta efter osynliga lokatter lockade inte. Märkligt.

Det var ingen höjdare generellt. Men jag kom på att jag tog ett roligt foto på Skansen förra året i juni ...

onsdag 18 juli 2007

Sova ut

Jag har börjat drömma ... igen. Det var nog ett tag sen jag sov ut. Nu blir det mellan 8 och 11 timmar per natt. Det verkar som jag drömmer på "övertiden", alltså den tid efter att väckarklockan normalt ringer. Märkligt är dock att jag drömmer om människor jag inte träffat eller tänkt på på evigheter.

I natt drömde jag om arbetskamrater. Det var en trevlig dröm. Middag. Hotell med en vansinnig massa spegelglas. P var med också. Han satt i en annan soffa. Vi låg i samma säng hela natten. Det måste väl betyda mer än att vi sitter i olika soffor i en dröm? Även om vi hade sonen mellan oss. (Jag kan inte skriva "lille sonen". Nattetid är han enorm! Hur många armar har han?)

Ville inte riktigt vakna i morse. Drömmen var behaglig. Kanske ska gå och sova? Jag tänkte tidigare idag att det är så skönt att inte titta på TV. Nyss såg jag på "So you think you can dance". Det är underbart! Goodnajt!

Mina barn och andras ...

Knepigt. Att ta hand om barn man egentligen inte känner. Vi har förstått att den yngste franska pojken inte fattar ett ord av vad vi säger. Han rycker på axlarna och säger Je ne comprend pas. Han fattar lika lite svenska som vi fattar franska = komplikationer/irritationer/förvirringar.

Han är den yngste av tre. De två äldre tog nog mycket energi av föräldrarna och han var ganska sen med talet. Sanningen är den att den som tar energi nu är just den här yngste, fantastiskt söte pojken. Han har ögonfransar som jag vet inte vad och är bara allmänt jättegullig. Men utseendet är som bekant inte allt. För en av de ocharmigare egenskaperna är att han tjatar tills han får som han vill. Jag blir lika illa berörd av beteendet som jag blev av de ihärdigt tiggande barnen i Indien. Han gapar på folk utan att bry sig om vad de svarar. I ena ögonblicket, ska jag tillägga. För i nästa är han hur snäll som helst. Jag blir förrvirrad. Och irriterad. Han vill väl men gör sååå fel. Svärfar orkade inte med de små liven så vi tog med dem hem. Tyvärr höll det på att gå ut över mina äldsta söner (och därmed mig) som plötsligt ville fly hemmet. Men efter att ha sett barnet live insåg de att det kanske inte var fullt så illa. I morgon ska vi hitta på nåt energikrävande! Nu sover alla. PARTY!!! (Inte)

tisdag 17 juli 2007

Biltvätt

Hos svärfar. Har tvättat bilen. Plötsligt tycker jag ändå bättre om de där biltvättarna med blå, roterande fladdergrejer. Jag fick bakläxa av P efter min tvätt. Så om nån nånsin ber mig tvätta bilen så lägger jag pengarna som krävs på blå fladdertvätt. Jag tycker inte om att bli tillrättavisad för några små lerfläckars skull.

Har lagat god lunch och svartvinbärspaj också. Och tagit hand om mer eller mindre pejniga barn. En del av dem är franska ...

måndag 16 juli 2007

Är det idag sommaren börjar?

Solen skiner. Himlen är blå. Det är 21 grader varmt och fåglarna kvittrar. I själva verket har jag inte en aning om fåglarna ens vaknat - det regnade igår och fönstren är fortfarande stängda. Nej. Det regnade inte igår förresten, jag stängde för det var nån som lät högt i vår lägenhet. Jag vill minnas att jag stängde balkongdörren i vredesmod.

På TV drar en lejonhona en gnu över slätten. Där skiner också solen. Och himlen är blå. Syrsorna gnider. Gubben i khakikläder viskar.

Idag ska vi till svärfar. Och de franska barnen. Jag vill inte vara lektant. Hoppas de nöjer sig med en boll eller två. Min plan är att låta solen göra sitt medan jag läser klart fjärde boken om Mma Ramotswe. Jag är så trött på henne. Hon har nu dödat min läslust och jag ska försöka låta bli att köpa den femte boken. I början var jag så fascinerad av sättet att hantera allt på ett så simpelt sätt. Men i då var det också små enkla fall som löstes. Nu sitter de och dricker rooibos-te under det svalkande trädet mest hela tiden. Jag är SÅ less på det! Men jag har en intern regel om att läsa klart böcker jag börjat på. Jag menar - det kan ju bli bättre. Tänk om jag missar nåt?

söndag 15 juli 2007

Lugnare!

Efter samtal med P och diverse telefonerande efter det så har våra planer för semestern förhoppningsvis lugnat ner sig. Vi åker som planerat till svärfar och franska barnen i morgon. Stannar där två nätter, sen det geniala (var det kanske jag som kom på det???), vi tar barnen med oss hem. Lättar på trycket hos svärfar och byter bort fyra dagar hos honom i slutet av den här veckan mot tre i början av nästa vecka då svärmor på annan ort måste jobba. På söndag far vi norrut. Lysande. Alla mår bra.

Bara ett problem. Svärfar måste ha ett antal dygn på sig att smälta detta. Om han inte går med på der här så får svärmor ordna annan barnvakt på nåt sätt.

Nu dricker jag rökt te, tittar på nervpirrande film samtidigt som jag spelar Snood. Livet på en pinne igen!

Inget för den redan stressade

Idag kommer äldstingen hem från festivalen. Viss kontakt mellan Arvika och Småland har förekommit. Måste väl erkänna att det är jag som har ringt. Han har varit borta i en knapp vecka. Hur ska det gå när han inte ens bor i landet? Arvikafestivalen var tydligen bra. Scissor Sisters, The Ark, Detektiv...nånting, Juvelen och Slagsmålsklubben var de som lockade innan. Hoppas att han har hittat nåt nytt också.

Nu är han på väg hem. Vi ska hämta honom. Han lät så trött. Så nu behöver jag inte oroa mig för honom längre. Jag förutsätter att busschauffören lyckas ta sig till Cityterminalen. (Oj, nu känns det som jag måste tvia tre gånger och kasta salt bakom axeln och ta bort eventuella nycklar från bord och ringa pappa och fråga om han har några lyckoben från nån gammal kyckling så att vi kan dra och önska nåt och inte titta ut på gården och se svarta katter korsa alla möjliga sandade gångar. Fan! Jag vill bara att han kommer hem välbehållen.)

Nästa oro blir istället resten av sommaren. Hur blir det? Ska vi sitta här hemma och jäsa i fyra veckor? Då dör jag!

Vecka 29 -
Åka till Ps pappa som gärna vill ha hjälp med barnbarnen från Frankrike. Stannar två nätter. (Mina stora pojkar följer inte med = jag är en svikarmamma. Ont i magen)
Extraknäck och fotbollsmatch på onsdag
Bröllopsdag på fredag

Vecka 30 -
Passa de franska barnen igen eftersom Ps mamma jobbar. En dag? Fem dagar? Ingen aning. Ingen meddelar och ingen tar reda på. Ont i magen.

Vecka 31 -
Planerad resa till Norrland. Ska hälsa på mamma/styvpappa. Har inte varit där på många år. Mellan- och yngste sonen följer med.
Fotbollsmatch på onsdagen. Ont i magen.

Vecka 32 -
Jag och alla barnen lediga. Skönt! Inga måsten!

Undrar när vi ska hinna gå på Grönan och Skansen och årliga dagturen till Åland och hälsa på pappa i det hyrda huset i skogen och - framför allt - när vi ska träffa alla trevliga kompisar. Ont i magen!

lördag 14 juli 2007

Spunk?

Jag har hittat ett djur! En lurvig hummelskalbagge. Den tycktes gilla röllekan! Ska se om jag hittar mer information om den!

Glas



När vi var där i Småland så umgicks vi med min farbror och hans fru. De är trevliga. Hon passade på att fylla 60 när vi var där. Hon lagar god mat! Fest varenda dag!!! Vin som hos de gamla grekerna - i överflöd (jag inbillar mig att det var så på antiken?).

Så tog vi oss tid att besöka en del glasbruk, ingifta fastern och jag. Lindshammar, Kosta, Transjö (klar favorit!) och Orrefors. Jag kom hem med några glas från Chateauserien. Två Pastillskålar, fyra kompletterande Höganäsmuggar. Hittade en löpare som passar perfekt på balkongbordet också.

Nåt mer? Kanske. Nej - vi lämnade de gräsliga tombolavinsterna i ett skåp i huset.

Jag blir lycklig av glas! Jag köpte nästan den här underbara vasen. 7500 spänn. Överlade med maken. Jag köpte inte. Men jag har en bild!

Home sweet home!

Att vara hemma är ändå ganska skönt. Saken är bara den att man måste bort för att vilja hem. Jag längtade dock i inte hem från det gamla huset i Småland förrän vi satt i bilen hemåt. Det tar inte så lång stund hem. När jag var liten tyckte jag det tog en evighet.

Att komma hem tog tre timmar mer än nödvändigt. Det berodde på att P hemskt gärna ville se Bajen spela mot Cork på Råsunda. Han suckade för att tiden var knapp och jag suckade för att vi skulle dit. Utan oss andra - de två yngsta och mig hade han inte kommit dit så vi "offrade" oss. Det var okej. Men både jag och lilleman höll på att somna. Tack och lov vann de 1-0.
Pizzamiddag. Tvättstugan. Nu ska jag bada och läsa nån skittidning! Yes!

söndag 8 juli 2007

Hus?

Igår var vi hos kompisarna med nya huset.

Huset var jättefint! Byggt -59. Praktiskt och snyggt och lagom stor trädgård planterad av nån som visste vad den gjorde. Nu vill P VERKLIGEN flytta. Men jag vill bo kvar här. Jag gillar området och grannarna och närheten till stan och bio och kommunikationer och hämtmat och att slippa oroa mig för inbrott. Vi får väl se vad som händer ...

P skrattade åt mig för att jag var så positiv när vi gick runt i huset. Men det var SÅ fint. Och fiffiga lösningar. Jag MÅSTE säga "Åh!!! Vad bra!" hela tiden.

Packad

Packa, fixa, städa. I morgon bär det av. Det är väl då den riktiga semestern börjar. Jag har, som vanligt, för mycket kläder med mig. Minstingens packning är dock alldeles jättebra! Har packat i hans nya resväska. En Cars-väska införskaffad i Disneybutiken på Champs Elysée. Eller vänta ... Är det kanske så att min väska är för liten? Jag har packat alldeles lagom med kläder!

Mellansonen litar jag fullständigt på. Han vet nog vad han behöver. 17-åringen följer inte med. Han ska på festival. I Arvika. Hm. Det regnar nog där också.

fredag 6 juli 2007

Semester

Jahaja! Semester! Tjoderallihoo!

Fem veckor! Så skönt.

Kom hem från jobbresa i Tyskland idag. Det var en bra resa med bra möten. Ja, i själva verket var ett av mötena ett av de absolut sämsta möten jag varit på. Totalt kaos. Odisciplinerat så det heter duga. Men det sista mötet, som handlade om att förbättra framtida möten, var väldigt bra. Jag liksom visade framfötterna på ett bra sätt. Utan att visa framfötterna. Jag sa vad jag tycker. Och det uppskattades.

I Frankfurt träffade jag en kusin. Vi fixade så vi fick sitta bredvid varandra. Jag har aldrig pratat så mycket med henne. 2 timmar blev det nu. Det är inte mycket. Men jämfört är det väldigt mycket. Det var trevligt!

Semester! Wonderbaum :)

Sköna hem och andra tidningar

Jag tycker så mycket om att titta i tidningar. Nästan alla sorters. Mest av allt gillar jag heminredningstidningar – ja, i tidningsväg alltså. Det är ju bara det att de är så dyra. Och det räcker oftast att bläddra igenom för att fatta galoppen; vad gäller nu? Vilka färger? Hur ska man hänga gardinerna? Så skummar jag igenom intervjuer med designers och formgivare. Det bästa är när jag hittar nåt jag har hemma. Min goda smak konfirmeras liksom.

Har just avslutat en prenumeration på Residence. Jag hann inte läsa den. Så fick jag dåligt samvete när nummer efter nummer låg oläst. Men den är snygg och känns aktuell. Tänkte skriva fräsch. Men det är väl ett ord som känns ganska ute och … ofräscht? Jaja.

Undrar om man skulle tömma lägenheten på allt skit och liksom börja om?

tisdag 3 juli 2007

Steg

Idag har jag slagit rekord! 22750 steg. Yeah! Man ska gå minst 7000 steg per dag. Säger P. Jag gick en stund på stan efter jobbet. P spelade golf på eftermiddagen och miniman var hos sin gudmor (min syster) under tiden. Jag jobbade ju.

Jag kom hem vid halv åtta och när P kom hem gick vi en promenad. Jätteskönt. 20 grader ute. Perfekt! Äldste sonen (som tack och lov inte har nån koll på sommarschemat planerat av oss vuxnare) är här så han var hemma med den yngste medan vi i rask takt gick nästan 10000 steg! Härliga tider! Det ger verkligen mersmak när man väl börjat med stegräknaren. Jag hade den i Genève också. Första dagen gick jag 13000 steg men sista blev det bara 2400 eftersom jag åkte tåg hela jävla tiden. De andra dagarna gick jag i alla fall mer än 7000 steg. Bra!

Nu dricker vi vitt vin och HBK vann just mot fåntrattarna Ellos (Elfsborg) med 3-0. Min mormor hejade på Halmstad så det är mitt favvolag efter Bajen.

Nu ska jag boka biljetter til Tallinn.

måndag 2 juli 2007

Lindar


En sak som var påtaglig i Genève var att lindarna blommade. Det luktade litet sött i de äldre delarna av stan. Det tog ett tag innan jag lokaliserade doften till träden. Mina kolleger trodde bestämt att det var nån som knarkade i vår närhet tills jag övertygade dem om att det inte var så.

Idag blev jag varse lindarna i Kungsan också. De luktar inte lika gott. Det är roligt att iaktta alla dem som tittar under skorna efter hundskit. Om jag hade en hund vars bajs luktade så mycket (typ i hela Kungsträdgården) så skulle jag snabbt sälja jycken.

När jag var liten var lindblomsgrönt min favoritfärg. Det är det inte längre.

Mamma

Igår var vi hos mamma. Jag och minstingen. Han blev så glad när han såg henne. Släppte min hand och verkligen ruuusade mot henne.

P stannade hemma med huvudvärk. Tunnis :)

Vi hade det trevligt. Mamma visade var hon hängt upp tavlor. Hon är så söt. Både inuti och utanpå.

Ansiktsbehandling?

Mina ögon ... De känns torra och trötta. Svullna? Jag skulle vilja ha en ansiktsbehandling. Utan "portömning". Det låter så otroligt ofräscht. En gång var jag på nån sorts huvudmassage. Det är nog det närmaste Nirvana jag kommit. Det kändes som jag lyfte från behandlingsstolen. Fantastiskt skönt! Har provat att ringa runt för att få en tid. Idag eller i morgon. Det är kört. Snablarns!

söndag 1 juli 2007

Barnbytardagar

Söndagarna är den dag de stora pojkarna normalt kommer hem efter en vecka hos pappan. Inte idag. Sommarlov. De är borta ytterligare en vecka. Jag längtar efter dem. Ibland får jag sån jäkla ångest av att jag bara umgåtts halva tiden med dem sen de var 3 och 5. Sorg.

Å andra sidan - hur skulle man annars gjort? Jag vet också att de har det bra hos sin pappa. Och vissa saker får de härifrån, annat därifrån. Med sig ut i livet, menar jag.

Längtar efter dem. Mycket. Mina kära barn!

Inflyttningsfesten

Jomen det var trevligt! Vädret ändrades lagom till kvällen så vi kunde grilla och sitta ute. Trevliga människor. Några nya ansikten, andra vänner sen förr. Lillskrote kunde leka med andra barn, klappa en hund och jaga sniglar. Han somnade vid halv elva i mitt knä ute bland myggorna och tvestjärtarna. Han missade när körsången började :) Klon på kvällen var, som P konstaterade när vi kom hem, att vi fick skjuts både dit och hem!

Värdparet fick tre buskar av oss - en magnolia, en krusbärsbuske och en svart vinbärsbuske. Sånt tycker jag är trevligt! Hoppas att de också tyckte det.

Nästa vecka ska vi hem till vännerna vi träffar alldeles för sällan. Så får vi se deras nya hus. Spännande!

IQ

Läste just i DN om hur en norsk studie visat att äldre syskon har något högre IQ än sina yngre syskon. Undrar hur det kommer sig? De IQ-test som görs bygger ju på att man ska se mönster. Hur hänger det ihop med födelseordningen? Teorier finns om att föräldrarna ger det förstfödda barnet mer tid. Eller att äldre syskon undervisar sina yngre syskon i sånt de just lärt sig.

Kan det vara så att det har nåt att göra med att ett yngre syskon får mer uppmärksamhet för sin gulliga litenhet som bebis och då känner det äldre syskonet att det måste vara duktigt? I kombination med de andra teorierna?

Sen tycker jag att det är helt snett att mäta IQ som man gör. Social kompetens är väl inte fy skam det heller va? Men hur mäts det?