lördag 31 oktober 2009

Vacker höst och mindre vackert


Okej. Det bästa jag vet. Som jag till och med drömmer om - fotografier. Häromnatten var jag i Litauen (som jag alltid trott heter Litauern. Att säga Litauen låter fel. Oavslutat och korkat. Men ... jag lär väl få ändra mig :) i en nästan tom villa och sen blev jag skjutsad till ett köpcentrum där jag fotograferade de tomma diskarna.

Så har vi varit hos svärfar som fyllde år och där var även Ps lillebror med ganska ny flickvän. Hon liknade min urbota idiotchef, den jag hade för ett år sen, alltför mycket för att jag genast ska kunna ta henne till mitt hjärta. En beskäftig, ospännande och okvinnlig person. Man måste inte ha högklackat och läppstift för att jag ska kunna bli vän med en kvinna, men jag kan inte med den där sorten som har gått på KTH och som har behövt hävda sig bland män. Dislike.

Vi tog en höstlig promenad idag och det var så vackert.







torsdag 29 oktober 2009

Erkännande

Jag har börjat läsa "Den som älskar något annat". En obehaglig sak. Men bra. Fossum, som sagt.

Nu har jag varvat TV och bok. Kluvet, kan jag säga. Först var det Mammas pojkar och sen var det Inlåst. Vet inte om jag kanske måste läsa om några sidor eftersom reklamen störde så jäkligt när det väl var läspaus.

Vilket liv.

Vilket lyxliv.

Osagt

Det finns några saker som jag inte säger. Här kommer några exempel -

- Väldi' istället för väldigt. "Det var väldi' många". Det är FULT att säga så. Fult, fult, fult.

- Även fast. För det heter ju även om. Hur svårt kan det vara?

- "Det var kanske meningen att det skulle gå så" eller "Det kanske fanns en mening med det". Typ i nån sorts konstig religiös bemärkelse. För jag tror inte på sånt. Jag tror att det blir som det blir och man ofta i hög grad själv är medverkande till att det går på ett visst sätt.

Sen är det ju en massa annat jag inte säger. Högt.

onsdag 28 oktober 2009

World of da books

Har kommit in i en läsperiod. Avslutade just "Älskade sputnik" av Haruki Murakami som jag läste en annan bok - Norwegian Wood - av i början av året. Hm. En liksom okänd japan som jag har läst två böcker av. Det anade man inte.

Inser också att jag måste hitta några böcker att läsa till USAx2. Kanske har jag nåt i nån hylla här hemma. Har ju en tendens att köpa på mig böcker som jag inte genast läser.

Har Lloyd Jones "Att tro på Mr Pip" och Karin Fossums "Den som älskar något annat" som väntar på mig. Fossum gillar jag ju. Men om jag börjar läsa den så är den slut på ett kick. Till helgen?

Tror att det är dags för nåt Dan Brown'igt annars. Nåt lättsmält, alltså.

Känner mig nöjd med läsåret som ju faktiskt inte tar slut förrän om två månader.

En sak till. Det här med oktober. Jag hann inte riktigt med ...

Så går vi ner i tabellen

På melodin "Då går jag ner i min källare" vandrar vi då mot Superettan. Det blir kanske en bra nystart, vad vet jag?

Är fortsatt heltidssupporter. Grejar inte medgångssupportrar.

Klart slut.

tisdag 27 oktober 2009

Gammalt och nytt

Några gamla arbetskamrater som är så trevlig att träffa har setts idag. Jag vet inte vad det är som gör att det är så trevligt, men det är det. Det är den tjuriga, den lite tröga, den karriärssugna, den kolugna, den roliga, eviga lillebrorsan, den fyndiga, faktiskt framgångsrike och ... jag. Vi har det roligt. För att vi är olika? Jaja. Man måste kanske inte analysera så mycket ...

Jag hade köpt kläder till den roliga, eviga lillebrorsans nyfödda dotter - lilla Maja. En koklänning, matchande byxor, strumpbyxor och en body. Dessutom fick föräldrarna "Igelkottens elegans" och "Boktjuven". Jag tror ju nämligen att det ger kloka barn om föräldrarna läser :)

Men innan jag träffade dem så var det yoga. Idag var salen full av folk. Blev glad av att se villaägaren där också!

Fick ont i huvudet på samma punkt efter yogan idag igen. Jag undrar vad som händer.

Ska upp tidigt i morgon och läsa in en helvetes massa namn.

Godnatt!

måndag 26 oktober 2009

Kurs

Den går nedåt - dollarkursen.

Det tackar vi för!

Thank you, thank you!

Hissvånda

Yngste sonen och jag åkte just hiss upp till vår våning. När vi gick in klev en annan familj ut. Närmare bestämt före detta ordföranden i föreningen och hans två små döttrar. Han står på listan över de mest rika i området såg vi i tidningen i somras.

När vi kom in i hissen höll vi på att storkna. Han hade fisit i hissen. Fy satan vad vidrigt! Tur vi inte har skyskrapor och bor på 42a våningen. Då hade vi tokdött. Nu blev våra små nosar bara lite skadade.

Synd att sonens pruttkudde är trasig. Annars hade vi kunnat plåga dem genom att lägga kudden mot golvet och pruttat ner till dem (de bor precis under oss) hela kvällen.

HÖHÖHÖ!

En tanke

Ända sen gymnasietiden har jag varit besatt av tanken på en sak - att kolla hur många man känner på en viss plats i ett visst ögonblick. På T-Centralen. På Söderstadion. På tunnelbanan. I Globen på konsert (eller nåt). I ett köpcentrum. I Kungsträdgården. På Åhléns. Var som helst där det är en större samling människor.

Så här ungefär "Hallå, hallå! Det här är ett meddelande till alla er som känner (till) NN. Samlas på stället X inom 15 minuter!"

Det kanske inte skulle komma en kotte. So? Men om det kom folk man inte hade träffat på länge, eller såna man träffar varje dag? Roligt! Jag tror att jag började tänka på det när jag åkte pendel från hembyn in till gymnasieskolan i stan (eller hem igen) och man satt ensam på på tåget. Så det här sökandet skulle vara som en sorts ... sällskapslek. Alla man känner träffas i samma tågvagn och börjar prata med varandra. Som sagt - det kanske bara skulle varit en eller två som kom. Eller ingen. Men då hade man i alla fall provat!

(Fast jag började en sommardag att prata med en främmande kvinna på tåget som jag alltid hade varit rädd för eftersom hon såg ut som en häxa. Fast det visade sig att hon hade barn i min ålder, ett normalt jobb och dessutom så var hon ganska trevlig, faktiskt. Trots den stora näsan med vårta.

Hon kanske var lika rädd för mig och mitt trevande småpunkiga yttre? Hon hade nog aldrig slutit upp till den där vagnen med dem jag kände eftersom hon inte visste vad jag hette ...)

söndag 25 oktober 2009

Grönvitt

Har varit på match. Förlorarmatch.

Kallt var det också.

Jag vill att Pablo, Björn Runström och von Schlebrügge ska komma tillbaks. Rädda oss från förlusterna. Please!

För övrigt avskyr jag aik. Hatar. Tack och lov så har de som gjorde mig adrenalinstinn som en galen 16-åring slutat - läskiga andreas andersson, gubbkutryggige ishizaki och vidrige mats rubarth. Nu mer är det ett ungt lag och det gör mig lite mindre hatisk. Faktiskt.

Lördag

Sov länge. Hörde barn i andra rum. Hoppades att de hade hittat yoghurt.

Flickans föräldrar kom. Hade morgonrock då. De drack kaffe. Barnen fick Falukorv och Makaroner.

Sickla. Köpte lakan med gummisnodd. Lördagsgodis. Hämtade paket på ICA.

Bråttom, bråttom till middag hos bror. Alla sönerna med. Fisk. Gott. Gott! Yngste sonen och kusinflickan lekte bra men var trötta på slutet. Äldste sonen "gick vidare". Åkte kommunalt hem. En seger för plånboken att inte åka taxi!

Har hicka.

Vintertid.

Goodelinajt!

fredag 23 oktober 2009

Så fina

Nu ligger de här och snusar.

Den ena så tunn, så tunn och den andre med basröst och håriga ben. En femåring (hårig) och en sexåring (tunn).

Lika självklara båda två. De vet vad de vill. Och vad de inte vill.

De gillar varandra och klarar sig bra trots att den gemensamma brodern har gått hemifrån. Han skulle gibba. Alltså - spela dataspel på lokal från 23-10.

Jag läste "Den vilda bebin" för barnen innan de somnade. Den fick äldste sonen en jul när han var kanske två år. Barnen här gillade den. Lika mycket som de tyckte om tanken på att deras storebror har läst den. Och fått den av en mamma och en pappa.

Märkligt det här.

Men det funkar bra och det är jag väldigt glad för!

Förut

Jag var ju i Wien.

Åt wienerschnitzel och drack sturm.

Och här ser vi exempel på detta:



Idag har mellansonen båda sina halvsyskon här. Vi är alltså barnvakter åt före detta makens dotter. Väldigt enkelt. Väldigt trevligt. Och vi har ätit tacos.


Pedagogik

Igår skulle jag lära några nyanställda saker som rör mitt arbetsområde. Min tid på schemat var förlagd till några timmar efter lunch. Sista delen i det pass som man väl kan säga tillhör "övrigt" i världen på arbetet.

Alla som hjälper till med den här typen av "undervisning" brukar få möjlighet att följa med på middag. Vi skulle till Grands veranda, som vanligt.

Redan på morgonen igår så kom den ansvariga tanten och sa att det var fler än väntat från kontoret som skulle med på middagen. Detvar nästan fler än de som gick på utbildningen. Jahaja. Man kan i sitt stilla sinne undra varför hon berättade det just för mig. Eller hur? Varför skulle mitt behov av dessa nya kontakter på företaget vara mindre värda än nån annans? Tanten sa att det skulle lösa sig. Jag sa att hon skulle återkomma om det blev problem. Och det blev det.

Jag höll min del av passet och tyckte att jag hade en bra dialog med dem på utbildningen. Direkt efter sa tanten tack följt av ett tveksamt jo, eh, eh, jo. Och jag anade snabbt vartåt det barkade. Ett tack, men nej tack. Och jag fick det bekräftat med att jo, om jag inte blev alltför ledsen så skulle det nog vara bra om man kunde skära ner litegrann på antalet personer från kontoret.

Och jag blev inte så ledsen för att jag inte fick följa med. Däremot blev jag oerhört ledsen för att jag inte hade fått veta hur det låg till mycket tidigare. För då hade jag nämligen gått på yngste sonens sånguppvisning i skolan.

Jag hade helt enkelt prioriterat på ett helt annat sätt ...

Men jag slängde mig in i en taxi och hann dit. Han blev så glad.

onsdag 21 oktober 2009

En vän. Från sidan. Och yoga.

Nu kan jag berätta om yogan igår.

I många år (tio, visade det sig) har Kungsholmskompisen intresserat sig för yoga. Utövandet har aldrig roat mig. Förrän nu.

Jag funderade över skälet till det igår och kom fram till följande:

Det går bra för kompisen från Kungsholmen. Det har det gjort länge. Hon har alltid haft bra, men kanske lite tråkiga, jobb. De jobb hon har sökt när det har blivit för tråkigt, har hon fått. Hon bor bra. Hon har lyckats med uppfostran av de tre sönerna. Hon har en bra sambo som bakar. Jag är säker på att hon är en utmärkt styvmor till de små flickorna. Hon är klok och trevlig. Rolig. Rolig. Och sa jag rolig? Hon är en av de allra godaste vännerna! Så var det det här med yogan. I tio år, som sagt.

Plötsligt ruttnade hon på tråkiga arbetsplatser och funderade ut alternativ. Vilka är russinen i kakan? "Att skriva och yoga" kom hon fram till. Och vad gör hon då? Jo. Hon säger upp sig. Och plötsligt så är alla de där före detta arbetsplatserna, som några kanske tyckte var för många, till väldig nytta. För det är ju där den här sociala, trevliga människan har knutit sina kontakter som nu kan användas i arbetet som skrivande konsult. Och det arbetet kan i sin tur kombineras med deltidsarbete som yogalärare efter att ha gått en lång kurs för att bli detsamma. Det tycks fungera utmärkt. Det här vill jag vara med om. Uppmuntra fysiskt. Som yogaelev.

Nu tunar jag med glädje in på de yogautövandes nät på tisdagkvällarna från och med i går.

Så tillsammans med fyra andra elever lärde jag mig igår att både bågskytta och massera min egen rygg och sjunga en stump. Lärarinnan är bra! Glad och saklig. Kunde till och med precisera den återkommande knipningen till (bland annat) anus utan att skoja bort det som vi gjorde när vi pratade om det häromdagen. Men det ska sägas att det var ju inte första gången hon hade en grupp som vår. Och det märks.

Jag fick bara en hostattack och hade bara glömt att ta med mig vattenflaska och sjöng bara fel typ en gång och kunde inte gungmassera min rygg så länge eftersom min mage liksom ville rymma, så jag tycker det gick bra. Jag hittade ju till exempel dit också. Det var bra! Nu ska jag bara betala också. Och fylla i nåt papper på jobbet för att använda friskvårdsbidraget. Väldigt fiffigt! För alla. Win/win, som vi säger.

Happy lucky sat nam!

På kluvet undantag

Huvudvärken har gått över. Men jag har lite ont i hjärteroten.

Mina barn.

De äldsta sönerna är, måste man väl ändå säga, ganska vuxna. Ganska. Det finns saker som de galant klarar på egen hand och annat, till exempel hushållsarbete, där man kan tycka att de borde göra mer. Jag älskar dem oavsett och tar gärna på mig en del av skulden för att de inte lärt sig att hjälpa till lite mer.

Jag tycker också att vi har en bra kontakt. Min kontakt med dem är bra. Jag pratar gärna med dem om det mesta. Men jag har förstått att det behovet inte är delat. Och det känns ... ja, det känns helt enkelt.

Äldste sonen tycker till exempel inte att jag behöver veta vad hans kompisar heter.

"Jag tycker inte du har med att göra vilka jag umgås med."

Jag vet inte om det beror på att han inte har några eller om det är för att de heter Svartenbrandt och Christer Pettersons Plattanpolare. För om de heter Birger och Alice och Juan så är det väl inget konstigt att prata om dem? Han vet ju till exempel vad mina vänner heter (trots att jag inte träffar nån av dem så sjusärdeles ofta).

Häromdagen hade mellansonen skrivit ett inlägg på Facebook och det hade kommenterats av en vän till honom med den typen av ordval som han i ett annat land hade kunnat dödas för. Det var skrivet på engelska och handlade om en mamma. Mellansonens mamma. Jag förutsatte att det hade skrivits på skoj så jag kommenterade det med en kort text, en smiley och underskriften "/The Mother" efteråt för att ta udden av det hela. Den kommentaren togs bort. För se där hade jag inte att göra. Och DÅ skiter jag i hur "rolig" den där kommentaren skulle vara. För JAG tycker INTE att det är okej att vara en mamma som omskrivs på ett så nedvärderande sätt. En mamma = alla mammor = alla människor. Då tycker jag att den där integriteten eller vad det är de håller på med, är störtfånig.

Så nu sitter jag här och ångrar att jag ringde och påminde äldste sonen om tandläkarbesöket i morgon för på nåt sätt känns som man får ge och ta. Information kors och tvärs. På ett vuxet sätt. Inte exkluderande. Jag vet faktiskt inte vad jag kan fråga om längre. Om de ska ut så får jag ju nu mer inte veta med vilka. Kanske inte var heller. Och det gör mig till en hjälplös liten mamma som vem som helst kan skriva vad som helst om var som helst utan att jag får säga nåt om det. I grunden handlar det om att jag vill veta att inget händer dem och framför allt att de har det bra. Inte att jag ska ringa deras kompisar och bli bästa vän med dem eller deras föräldrar. Eller skriva skändande meddelanden till dem på Facebook.

Dessutom hade P läst mina mail i gmail-inboxen häromdagen. Det är inte heller okej. För varför går man in i nån annans mailbox än sin egen och läser nån annans mail. "Det var ju ändå mail till mig" sa han. Ja? Men det kunde han ju inte veta innan han gick in och läste.

Så hade jag plötsligt inte nånting privat alls. Så är det det de äldre sönerna är oroliga för så förstår jag dem. Men jag skulle aldrig, jag säger ALDRIG läsa deras mail eller kolla deras mobiler. (Jo - om jag trodde att de hade med knark, mord eller terrorism att göra. Faktiskt.)

Nu sitter jag här i en hörna och vågar inte röra mig. Å ena sidan kan jag inte fråga om nåt med tanke på vänintegritet och å andra sidan för att jag själv inte kan skicka eller få ett mail utan att P redan har läst det.

Fast med honom kunde jag prata och jag tror att han fattade att jag tycker att det var ett övertramp grande som var berövande på många sätt. Jag kan ju till exempel inte planera överraskningar för honom via den vägen. Nånsin. Och mitt intresse för namn och människor har inte att göra med misstänksamhet mer medmänsklighet och hyfs i största allmänhet. Att läsa nån annans mail kan aldrig ha med det att göra.

tisdag 20 oktober 2009

Segnad

Jobb och yoga. Dagens beståndsdelar.

Hostar fortfarande en del och efter yogan måste hjärnan ha svällt för när jag hostade efteråt så gjorde det så ont i huvudet att jag ville gråta. Nu är jag trött.

Måste nog sova. Om jag dör så ska jag ändå säga att yogan var bra. I annat fall hade jag tänkt skriva om det en annan dag.

Vila nu.

måndag 19 oktober 2009

Nya utflykter

Det verkar som jag ska till Barcelona en natt.

Det verkar som jag ska till Texas i några dagar.

Helgen däremellan fyller jag år.

Fest och fyrverkeri.

Yoga järnet

NU! JA! Yoga!

Det är nu det börjar - på riktigt! I morgon på Magnus Ladulåsgatan 48 i BuddhaSpas lokaler 17.30 är det dags. Det är då Kungsholmskompisen äntligen startar sin kvällskurs.

Har du tid så häng med! Kostar billigt för provgång.

Ta med dig mjuka kläder. Duscha får du göra hemma. Om det behövs. Man brukar inte bli så svettig. Mer uttänjd och mysig.

Komsi, komsi!!!

söndag 18 oktober 2009

TV-programmen

Ligger i sängen sen i går kväll. Hostar mindre. Men så fort jag reser mig börjas det. Det innebär att jag får hostattacker i badrummet ...

Tittar på TV-program efter TV-program. Det bästa hittills är trädgårdsprogrammet med Pernilla Månsson Colt - det får högt betyg! Vilka bilder! Vilka personligheter! De skrattar och har det roligt. Se det på SVT Play om du inte redan känner till det. Jag såg programmet iom pumpor, del 9 av 12.

Sen är det mest skit va? De där mammorna som ska vara med när deras söner träffar flickor? Hm.

lördag 17 oktober 2009

Filmtajm

Har sett två filmer idag:
"Upp" - i 3D på Heron City där jag aldrig har varit förut - och den var så bra! Det var jag och alla sönerna. De två äldsta och jag grät samtidigt. Då höll jag dem i handen. Det värmde! Jag älskar dem så och tror verkligen att det är bra att gråta tillsammans ibland.

Nåväl - se filmen! Den är inte bara rörande, den är väldigt rolig också. Yngste sonen skrattade sitt allra hjärtligaste skratt flera gånger.

P höll till på IKEA och Stadium.

Tjena Kungen gick på Femman ikväll. Spelade in en del eftersom det råkade sammanfalla med middagen. Den där Ulf Malmros är riktigt bra, tycker jag. Att handlingen var förlagd till 80-talet var ett stort plus.

Jag hostar mycket och tror att jag måste bli hemma i morgon. Ska ligga i sängen och glo är planen. Måste få bukt med den här förbannade skiten.

Nä mellansonen skulle hem till sin pappa idag efter bion så blev jag så där sorgsen som jag alltid har blivit när barnen inte är med mig. Jag vill ju ha dem alla med och vid mig oavbrutet.

Fast jag tror också att vi måste planera in lite ensamstunder när vi ska ut och resa. Vi kommer ruttna totalt på varandra annars.

Vi ska ut och resa! Vi ska ut och resa! Tillsammans!

fredag 16 oktober 2009

Rekreation

Min nya frisyr och jag har hunnit med mycket idag.

Optikern först. Synen har försämrats på höger öga - nya glasögon beställda. Så tyckte hon att jag borde ha terminalglasögon med rumsprogressiva glas. För det första får ordet "terminalglasögon" mig att tänka på Åsa Bodén. Hon som hade glasögon stora som terminaler. För det andra undrar jag vad som händer? Ska man inte få bättre syn med åren? Varför blir min syn sämre??? Och de där progressiva glasen kommenterar jag inte med mer än att det hade min mormor också.

Så var det Konsum. Kronärtskockor och köttfärs. Får se vad det blir av det ...

Sen gick jag till thaimassösernas ställe. Bokade tid för en oljemassage så att det skulle bli lagom att hämta i skolan direkt efter. Den lilla tunna mänskan har nu knådat och trampat och dragit i en timma och trots att det gjorde ont emellanåt så höll jag på att somna.

Innan skolhämtning lyckades jag gå förbi banken där jag löste ut mellansonens studiebidrag. Jag längtar tills han kan få in det direkt på sitt eget konto, utan mig som mellanhand. Men då blir det andra tider för honom - då kommer han att få köpa sina kläder själv. Biobiljetter, presenter och snask likaså. (Fast det har han visst gjort ett tag redan. Hm.)

Jag har inte hunnit med att sova idag. Men det är ju en dag i morgon också.

Hårig hals

Nyklippt! Hela halsen full av hår. På insidan. Hostigt.

Det regnar också ...

Ledig idag. Funderar på om jag ska kolla synen. Tycker inte jag kan läsa text på skyltar.

Eller om jag ska få mig en oljemassage på thaistället, kanske?

Titta på TV?

Eller sova bort det trötta i ögonen.

Tror jag börjar med att fila tumnageln som är hackig. Det är körigt nu.

torsdag 15 oktober 2009

Ägglikör

Jag köpte ägglikör i Wien. Bland annat. Den kostade €3,70. Jag kostade på mig. Minsann.

Den smakar ägg. Och är gul. Mjuk mot gommen. Liten smak av bittermandel. Mmm.

I morgon tror jag att jag ska testa följande som jag hittade på på bussen hem från Reisen, en variant av Snowball -
2 delar ägglikör
1 del Absolut Mandrine eller Vanilj
Fylla på 7up eller Sprite
Is

Fast när jag skriva 1 del och 2 delar så blir det ju inte så. Jag kommer som vanligt att höfta. Nu ska jag leta efter andra recept med ägglikör.

Själva likören verkar för övrigt väldigt nyttig -

Tillagning

Ingredienser
(för 1l)
10 äggulor
4 hg florsocker (1pkt)
3 dl mjölk
1 vaniljstång
(ev lite vispgrädde)
1 liten flaska renat eller motsvarande. Gärna cognac eller rom som viss del av spriten


Har aldrig varit i ett så äggfixerat land som Österrike. Pannkaka och panering och ägglikör. Konstigt att de äter så mycket schnitzel och så lite kyckling.

Vilka går till Reisen?

Några av dem som går till Reisen luktar rök och räka, kommer från Göteborg och dricker Singapore Sling.

Andra ser ut som gäster men visar sig arbeta som hovmästare.

Somliga har väldigt färgat hår och har nog kommit fel.

En del är som Kungsholmskompisen och jag - helt vanliga.

Vi hade varit på en tillställning på Grand där olika konferensanläggningar visade sitt yttersta för att sälja in sig. Det var ostar och gaständare och karameller och påsar och krämer och portvin och chokladpengar. Nån tvingade oss att gå omkring med en ballong fastknuten på påse i en timma innan vi gå och smälla den hos dem. I bästa fall innehöll ballongen en lapp med vinst av typen "Natt för två på Choice Hotels i Norden eller Baltikum" (ett av de bättre priserna). Att promenera med en grön ballong är förnedrande.

Att träffa kompisen var ju egentligen vinst nog :)

Till Reisen gick vi för att det var fullt i Grands bar.

En sak till - det var ju jag som vann den där natten för två. Häpp!

Viktig post

Jag har varit borta i tre vardagar och har fått tre Mycket Viktiga Brev.

Det första är från Nordea där man skriver om olika giron som ska läggas ner och ersättas med andra och att jag inte behöver agera men att det är viktigt för dem att informera mig om förändringen. Okej. Jaha?

Det andra kommer från SPV - Statens Pensionsverk - som talar om att min tjänstepension från dem kommer att bli ... 50 kronor per månad från 65 års ålder. Tack.

Till sist vill mun- och fotmålarna i Sverige gärna att jag köper deras julkort. Jag har fått några provexemplar. De får mig inte nödvändigtvis att köpa fler kort. Men ... tack.

-

Själv glömde jag att posta vykortet från Wien till arbetskamraterna: Det står kvar på ett cafébord på flygplatsen och jag undrar spänt om det någonsin kommer fram.

Det trodde jag aldrig

1) Läste ut boken. Har aldrig hänt under en kongress tidigare. Skälet var förmodligen att jag var för snål för att köpa internettid. Det sista läste jag i båset. Och grät. Kollegerna studerade mig och undrade vad det var. "Sorglig bok". Den var så bra!

2) Dryga italienska kollegan kompenserade i Florens stulen San Pellegrino (min) med fyra flaskor vin, fyra flaskor tryffelolja och fyra burkar med nån sorts mosade oliver med olivsmak. Tack, tack, tack och tack!

3) Jag åt wienerschnitzel tre dagar i rad i Wien. Jag menar - är man där så är man.

4) Min eländeshosta har kommit tillbaka.

söndag 11 oktober 2009

Nåt konstigt

Jag bor i rum 613. Allt som har med 13 att göra är inte bra. Har jag sagt det? Att min mormor har överfört skrocket till mig? Inga nycklar på bordet, svarta katter - tvi, tvi, tvi - ljung inomhus är död, jämföra händer betyder att nån närstående snart dör och så vidare (A-brunnar - here I come. Verkligen NOT! K-brunnar är däremot okej. Då tänker jag på P. Med efternamn och allt.)

Jaja. Mitt bagage ägnade lite tid i München. Utan mig. Jag åkte före till Wien. Hade Österrike varit som Italien eller Spanien så hade jag kunnat shoppa loss ordentligt för företagsförsäkringen som lovar 6000:- om bagaget är sent. Här var bara hotellshoppen öppen. Svårt att handla "necessary items" där. Ett Gustav Klimt-paraply eller en väska av dyr sort skulle inte kunna motiveras. Men kanske att två t-shirtar, den ena kallad "T-shirt" och den andra "Perfume" på kvittot, kan dras av på nåt vis. Whatever.

Österrike är mysko. Söndagsstängt så knakar. Religiöst och gammeldags. Tänker på Fritzl och hans ögonbryn. Vem ser ut så, liksom. Jo - alla i Österrike.

Det är som södra Tyskland fast ... värre. Trots att jag gillar södra Tyskland. Men det är nåt inskränkt, "kvinnor-är-ingenting-värda"-artat här.

Hotellet är bra.

Jag har sett alldeles för lite av den här stan, det här landet, för att yttra mig. Men ändå ... en känsla. Kanske är jag smittad av boken jag köpte på Arlanda igår - "Boktjuven" av Markus Zusak. Jag har redan läst hälften av de nästan 600 sidorna. Den är bra. Bra, bra, bra.

Var uppe i kupolen på Karlskirche idag. Underbart. Scary högt och kyrka.

Trött nu.

Godnatt!

lördag 10 oktober 2009

Dream on och en resa

I natt drömde jag att jag var hemma hos Kungsholmskompisen. Hon bodde ensam i en lägenhet byggd på 50-talet. Två ormar hade kommit in i lägenheten. Vi försökte jaga ut dem. Till sist lyckades jag, med hjälp av en galge, få ut den ettrigaste ormen. En liten fräsande sak som högg och högg. Jag kastade ut den genom balkongfönstret. När jag tittadeut efter den så såg jag plötsligt en tufsig katt med kort svans, som Pelle Svanslös, balansera på balkongräcket. Sen ramlade den ner 4-5 våningar. Det gick fort och jag förstod att den skulle dö.

Jag gick in till kompisen och sa "Nu har jag sett det jag trodde var omöjligt - en katt som inte kunde hålla balansen!"

Undrar vad det här betyder?

Om fem minuter kommer en taxi som tar mig till Arlanda. Wien väntar.

Skulle hellre mysa hemma med familjen.

Auf Wiedersehen!

torsdag 8 oktober 2009

I morgon

När äldste sonen kommer i morgon blir det för övrigt leverbiff.








(not :)

Gott

Hade tre pojkar med hem idag. Två från en skola och en från en annan skola. Det visade sig vara lite svårt för dem att leka tre. Som för flickor. Den tredje blev exkluderad. Litegrann. Ska prata med yngste sonen om det där vid tillfälle. Vi har till exempel hela dagen i morgon att prata på. Skolan har stängt ...

Barnen fick ugnspannkaka - mitt paradnummer för barn. Lätt att laga, lätt att äta. Gott. Men det är barnen det. Vi andra fick nåt annat.

Tänkte att jag skulle kompensera för äldste sonen, som inte varit här den här veckan och därmed missat varenda god rätt vi ätit - pizza, fiskspett med lax/hälleflundra/tigerräka/tonfisk från Hötorgshallen, pasta med kassler och trattkantareller måndag, tisdag och onsdag. Så jag gjorde en paj med kyckling och trattisar. Mmm!

Så var det bara sonen som saknades. Så jag ringde och kollade hur länge han skulle jobba. Men ... Han hade ont i nacken och var kvar hos sin pappa och tänkte inte ens komma hit. Jag kände mig fånig för att jag hade trixat till det. Gjort paj som är så "jobbigt" - en torsdag. Han kanske kunde ringt nån gång under dagen och sagt till? Jag längtar efter honom och på lördag åker jag till Wien.

Nu känner jag mig bara liiite fånig. Men mest är jag mätt.

onsdag 7 oktober 2009

Otrevligt

Idag har jag gjort en sån där grej som man hoppas att man själv inte blir utsatt för. Eller ens barn snarast.

Vi har tackat nej till ett kalas. Yngste sonen ville inte gå dit. Killen som fyller år är dum, säger sonen.

Jag tackade ändå mamman för inbjudan (mailledes) och berättade att vi har annat inplanerat och att sonen därför inte kan komma.

Nu sitter jag här med en näsa så lång att den stöter i skärmen hela tiden.

Jag har noga talat om för sonen att den dumma pojken inte behöver få veta att vi inte alls har nåt annat inplanerat, utan att det är ett sätt att vara lite snäll på. Istället för att säga "Du är dum - vill inte komma".

Vi får väl se om även sonen kommer hem med Pinocchiosnok nån dag. Höll på att skriva Gestapo, men jag menade Gepetto. Fast jag menade egentligen Pinocchio. Min hjärna larvar sig.

tisdag 6 oktober 2009

Pucko och fisk

En av kollegerna är så dum. Samarbete kan hon inte stava till och arbete vill hon inte göra. Det är lättare att leja ut jobb på andra. Jag undrar i mitt stilla sinne vad hon gör på arbetet överhuvudtaget. Hon stjäl energi mer än andra just nu. Var tvungen att prata med chefen om det. Han är medveten om hur det är och hon är just nu under luppen i största allmänhet. Just för att hon lejer ut jobb till dyyyra leverantörer.

Ack ja.

Åkte förbi city på hemvägen. Köpte fiskspett i Hötorgshallen. En halvflaska vitt. Sockerärter. Och solrosor.

Hurra.

måndag 5 oktober 2009

Jag läser

Har varit ur läsform ett tag. Men så rekommenderade mamma en bok som jag fick låna när vi var där häromdagen - "Smärtpunkten" av Elisabeth Åsbrink. Den handlar om Lars Norén, pjäsen Sju Tre och morden i Malexander. Och den är bra.

Välskriven och intressant. Det låter tråkigt att säga att den är intressant, men det ÄR det. Mamma och jag såg pjäsen och jag tyckte den var bra. Sen när de började rymma och mörda och råna så fick jag nästan dåligt samvete för att hade gillat de där nazistkillarna när de spelade teater. Och när det kom fram att de liksom spelade teater hela tiden så kände jag mig dum och lurad också.

Det blev lite Kejsarens nya kläder av det hela. Som Backanterna (som mamma och jag också såg) som Ingmar Bergman regisserade på Operan. Ingmar Bergman - då måste det vara bra. Jag tyckte det var helt värdelöst, minns jag. Jävla skittrist. Å andra sidan ser jag på Wikipedia att den spelades 1991. Då hade jag en onge hemma och en i magen. Jag kanske inte var så mottaglig. Eller så kanske den var dålig?

Nu hoppas jag att jag kan få ån sorts förklaring till hur det blev som det blev med fångarna som spelade teater. Kunde inte sluta läsa igår. Om jag lägger mig nu (22.23) så kan jag läsa i en dryg timma innan jag måste sova så att det inte blir heldagsgäsp i morgon.

Mamma och jag har varit på bio en gång också. Vi såg "Matrosen och stjärnan" eller "Querelle" av Fassbinder. Vi var på förhandsvisning och jag var 18 år. Jacob Dahlin var på samma visning. Idag hittar man den under "Gayfilmer". Och jag kan säga att om jag smällde av så smällde mamma av dubbelt så mycket. Hon bad om ursäkt efteråt. Hahaha!

Sju Tre, Backanterna och Matrosen och stjärnan. Nåja. Vi var där!

Nu ska jag läsa.

Packa och vika

Okej. Jag inser att jag måste gå på kurs. För när vi ska till Florida så har jag förstått att barnens kläder ska packas i set. Med skor i påse. Så att nannyn fattar vad som ska kläs på när.

Så gör Kajsa Anka eller vad hon heter.

Skickar tillbaks tvätt som inte strukits med hennes strykjärn på hotell gör hon också. Hon har det inte lätt. Kvack-kvack.

Går hellre en annan kurs - på Poppius. Den tar vi! Jobbet betalar! Häpp!!!

Love is in the air


Och här är föremålet för kärleken:

Valle, the valp

Världens gulligaste. Hund.


söndag 4 oktober 2009

Lunchbulle

Kanelbullens dag. Jodå, vi har ätit bullar. Hade släkthusmöte hos faster och där serverades det bullar. Det var Ps och min lunch.

Sen var det fotboll och äntligen vann vi. De.

Nu ska jag kolla vidare på nätet efter hotell i Florida. Det är en never ending story.

I morgon är det arbete.

lördag 3 oktober 2009

Känsligt

Relationerna. De där släktliga. Komplicerat. Vi har det trevligt när vi ses men det kokar under ytan. En sorg här, en svartsjuka där. En förorättad här, en glädje där. Svårt att hantera.

Men hunden ... En så söt liten varelse som bet i allt han kom åt. Tyst som en mus och ändå full av bus. Gullig, gullig, gullig! Man ville röva bort honom. Ta med honom hem. Poff!

Nån sorts quiz om andra länder avslutade kvällen. Jag tackar arbetet för alla resor jag gjort. Och övriga livet där jag samlat på mig. För jag hade alla rätt utom ett. Vann, helt enkelt. Men inte enkelt.

Fick skjuts hela vägen hem när det var dags. Kom hem 22. Perfekt! Bakfulle sonen fick skjuts en lång bit han också. Brabra!

Styvsystern och jag kom fram till att vi ska ses snart igen. Hela HAJ-gänget (två av styvsystrarnas och min initial ger HAJ. Vi hade det som registreringsnummer på trampbilen. HAJ 355 - vi gick i trean och femman.) ska ses. Nu får vi väl se när. Mycket att prata om.

Torrt

Hösten är härlig! Men ... jag får mjäll. På riktigt. Så fort det blir kallare än 10 grader så torkar liksom hela hårbotten ihop.

Bad just P att köpa Head 'n Shoulders. Han ringde från affären och frågade vilken sort. "Nåt som ger volym" sa jag. Han hittade nåt, men det visade sig att det inte fanns nåt tillhörande balsam (nu börjar jag känna att det här är ett riktigt lyxproblem. Men okej ...). Så frågade jag var han var och han sa "Willy's". Genast knottrar det sig av förakt och usch och hu och blä över hela kroppen. Jag avskyr Willy's. Looseraffär. Och jag förvånas inte alls av att de har en idiot till inköpare som tar in alla sorters schampoo men bara en sorts balsam. För i min värld är det bara töntar som arbetar och handlar i den affären. Ful logga och b-produkter. Dåliga majskolvar hade de i somras. Inga marängbottnar en annan gång. Konstiga mjölkpaket. Eldorado-produkter i långa rader. Eldorado? Urrk!

Så jag får väl gå här och snöa. Jävla, jävla skitaffär.

En god morgon

Te, juice och bröd. Måste rekommendera brödet - Saltå Kvarns Barsjabröd. Liten, alldeles lagom smak av kummin.

Yngste sonen gick till en av grannarna för att leka och P är och handlar och besiktigar* bilen. På en lördag? Ja - jag fattar ingenting men jag tror att det har att göra med att den där rådjursbucklan vi fick i somras är tillrättad nu. Besiktningsgubben hade sagt att det är en bra bil och att vi kan behålla den ett tag till. Skönt. Så slipper vi hålla på att byta och köpa och greja.

Jag har läst DN och gläds åt att det faktiskt bara är lördag. Vaknade med känslan av söndag i kroppen och det var lite stressande. Har satt igång en tvätt. Ska snart åka till mamma och hembyn, men några timmar till här hemma blir det. Så skönt.

Borde diska. Borde plocka. Och sätta inpengar på Ps konto. Han har betalt alla flybgiljetter hittills.

Vi har varsitt konto och ett gemensamt där vi sätter in pengar varje månad. De pengarna går till våra gemensamma utgifter - bostad, bil, skola, mat etc. Jag står för de flesta utlägg för de stora pojkarna. Jag tycker att det funkar jättebra och är glad att vare sig jag eller P är petimetermänniskor.

*Heter det besikta? Det är ett jättekonstigt ord. Har kollat lite nu - man kan säga både och. Pjuuuh :)

fredag 2 oktober 2009

Ganska nära

Blev hembjudna på fördrink hos grannen idag. Sen var det gårdsfest. Vi har bra grannar. Yngste sonen är kär i en. Hon är kär i honom. De är fem och sex. Rart.

Vi fick tokgoda hamburgare från Texas Longhorn. Stora, tjocka med sallad, tomat och lagom stark salsa. Och mild lök. Skämdes för att vi bor i Hammarby Sjöstad och det är lite snobbigt för att man inte köper COOP-burgare utan hyr in en som grillar. Från Texas Looonghooorn. Så grämer det mig att de stora pojkarna inte är hemma De som älskar de där maträtterna från just den restaurangen.

Men mellansonen är på fest på Östermalm. Pratade just med honom. Tror att han var lite berusad. OBS! Berusad! Inte FULL. (Men kvällen är ung. HU!)

Och yngste sonen somnade efter gårdsfesten. Själv! För första gången, tror jag. Med en bok i famnen. Den lilla pojken.

I morgon ska vi träffa mammas lilla hund. Ser fram emot det.

Hade förresten ett riktigt trevligt samtal med pappa igår. Han har skrivarkurser för pensionärer. Han gillar det. De gillar det. Många återkommer år efter år. De lär av varandra och jag tror bestämt att pappa är en bra pedagog. Avslappnad och rolig. Tror jag. Men är ju min pappa. Som är med i Mensa och som vi retar för att han är det. Han är inte väldigt socialt kompetent, men jag är ju uppvuxen med honom så jag vet hur han funkar. Tror tyvärr att mina äldre söner stör sig lite på hans okänslighet ibland. Men han har väldigt mycket att komma med. Tycker jag. Både teknik och kultur. Han har aldrig fått mig att känna mig obekväm. Han ställer aldrig krav och älskar min och min brors familj lika mycket. Han bor tvärs över vattnet och vi ses alldeles för sällan.

torsdag 1 oktober 2009

På liv och död

På tunnelbanan idag:
Småkillar som väntade in i det längsta med att gå in i vagnen. Precis när dörrarna höll på att gå igen, krängde de sig in en efter en (totalt - eh ... två). Livsfarligt, tänker jag som ser framför mig hur den enas ryggsäck fastnar när de bestämmer sig för att knixa sig ut igen. Och sen hänger han där i ryggsäcken och tåget åker och han slås ihjäl mellan tåget och det där lilla gallret innan tunneln, mosas och heldör. Hans mamma och pappa får bara hem ryggsäcken. I den ligger en mobiltelefon och Raider-skräp. (Heter det Raider nu mer? Nej, banne mig. Det heter Twix.) Hur som helst. Upprörande. Inombords. Utombords. Ombord!

Så funderade jag över hur det kommer sig att mina barn inte har gjort sånt där? Eller har de det? Inte med mig, men vilken unge skuttar in och ut ur tunnelbanevagnen med sin mamma?
Undrar om det beror på att jag har kört med samförståndsuppfostran. Alltså - när vi har varit tillsammans och sätt sånt där så har jag sagt till barnen att "de där ungarna är nog lite dumma i huvudet. Tänk om de fastnar och slås ihjäl mellan gallret och tåget och heldör. Hemskt!" och mina barn har nickat och på nåt sätt ... fattat. "Ingen bra idé" typ. Jag är väldigt glad för det.

Sen var jag framme vid Gullmarsplan och skulle gå av. Fast det gjorde jag inte förrän i absolut sista stund och ryggsäcken fastnade och jag hängde liksom i den hela vägen ända tills jag mosades mellan tåget och gallret. P fick åka och hämta en till synes hel Samsoniteryggsäck med en närapå tom almanacka och skräpet från en Fransk Nougat. "Hon levde i alla fall livet som det ska levas!". Hm.