fredag 30 juli 2010

Det är så vackert

Jag måste understryka att det är så vackert att man fan smäller av däruppe. Alldeles grönt gräs och älvarna som flyter och tallar och granar som bara står och står. Lilarosa rallarrosor och gul renfana längs vägrenen. Röda trähus i böljande landskap.

Kor som dansar?

Panoramabild med nya kameran

Hål i väggen

Hus i skymundan


I år har vi ju haft en ganska så svensk semester och det är jag glad för. Tacksam för att vi har haft möjlighet att fara runt och se och bo.

I morgon ska vi grilla hos villaägarna och det är jag också glad för! Vi har vänner!

Norrland

Vi har varit och hälsat på mamma. Klok som en uggla. Rastlös. Disträ. Fin. Och T, hennes man. Han bygger och bygger. Också rastlös? Så har vi ju lilla hunden också. Han har vuxit till sig och lyssnar till och med på barnens kommandon ... Fast mest av allt vill han jaga kossor. Det får han inte.
En längtande cowboy

Min bror med familj var också där. Bra att våra barn får leka med varandra. Och kanske, framför allt, vänja sig vid att inte alltid ensamma vara i fokus.

Vi metade. Jag tycker om det. Det är rogivande och action samtidigt. I bästa fall. Vi fick några abborrar så vår son kunde få det han gillar bäst i hela världen - stekt abborre på hårdbrödmacka.

Mamma hade laddat för andra aktiviteter också. Vi började på handpappersbruket där de små ungarna fick göra eget papper med blommor och gräs. Det var övning nummer ett i att samsas. Gick dåligt. Vår son fick ett utbrott av det slag som är pinsamt. Tycker jag. Men man kan inte göra så mycket åt det när det pågår. Kan bara förebygga nästa tillfälle.

Köpte egen ram så nu ska här göras papper minsann!

På eftermiddagen var det Junsele djurpark i uppehållsväder. De sötaste vita lejonungar man kan tänka sig. Fast jag aldrig har tänkt mig vita lejon eftersom jag inte visste att det finns ... Mäktiga vita tigrar hade de också. Jäklar om de skulle få för sig att dundra in genom glasrutan mellan dem och oss. Krasch och smasksmask.

Så var det brunbjörnar som försökte tiden att gå genom att klättra i träd och sen lägga sig på marken och ge di/dias. Väldigt gulligt.

Björnen satt i tallen

Vita lejonsyskon

Vit tiger grande

Tror dock att det barnen gillade bäst var killingarna som man fick klappa!

Jag tyckte att korparna som var vilda var fascinerande.

Sen åkte bror med familj hem. Då drog vi andra iväg till Näsåker och jag köpte en svindyr, indisk silkessjal, passar perfekt till klänningen jag ska ha på bröllopet på lördag!

Tog en sväng förbi Nämforsen också. Mäktigt med fors. Coolt med hällristningar! Natur och historia som man inte riktigt begriper.
Forsfors

Efter det var det Skogsnäs, det gamla kollektivet i Norrlandsskogen, som skulle få visit. Mamma känner varenda intressant kotte däruppe. Nu skulle vi besöka Sarah Mårskog som designar och syr kläder och som sen ett år har startat en konferensanläggning av annorlunda slag. Helt underbart hus med rum som alla är olika. Hon har gjort Roger Pontares kläder. Jag köpte en höstkappa utan fjädrar och indianlook. Mer engelskt tweedigt med vackert sidentyg på insidan. Som klär mig, måste jag säga. Och mycket, mycket billigare än vad jag trodde!

Idag fiskade vi innan vi åkte hemåt. Jag fick en abborre som hade en liten skitfisk i munnen när jag drog upp den.

Sen blev det oavgjort i Sundsvall.

Hemma nu. Regn och kallt, men home sweet home!

Trevliga dagar!

Skojigt

Lilla brorsdottern undrade vad hunden hade för lila kyckling på sig. Alla undrade vad hon menade, var det kanske täckningen på bröstet? Nejdå. Det var den lilla hundsnorren som visade sig och det tyckte flickan såg ut som en kyckling. Lila. Hm.

Så var det mamma som en kväll gick och la sig innan vi andra tyckte det var dags. Hon sa "Nu går farmor och mormor och lägger sig. I samma säng!"

söndag 25 juli 2010

Home sweet home


JA! Äldste sonen har med hjälp från oväntat håll hittat nånstans att bo. Han ska vara inneboende med eget rum (hahaha. Tänk om han bara hade fått en soffa i vardagsrummet!) hos nån. Vi vet inte vad familjen heter eller var i Uppsala de bor, bara att de har haft tre barn som alla är utflugna. Nåja. Detaljerna kommer väl sen ... Typ månadskostnad är väl bra att känna till.

Jodå - allt löser sig! Alltid.

Så nu ska vi väl packa små påsar med praktiska saker. Handdukar och sängkläder till att börja med.

Jag har ett barn som inte ska bo hemma. Jag känner mig tillfälligt upprymd! Kommer säkert dö av saknad senare.

Min lilla unge.

I natt jag drömde

Vaknade vid sex i morse och försökte analysera drömmen jag vaknade ur. Det gick inget vidare ...

Jag drömde att Lilla A's son redan som tolvåring gjort studiebesök hos Hells Angels tillsammans med två skolkompisar som genast fick knäskålarna krossade. Vad ingen visste var att A's son hade visat sig vara en ypperlig ledare eftersom han lyckats prata sig ur det där med att få knäskålarna demolerade och därför blivit lovad nån sorts karriär inom Hells Angels. Nu är pojken 18 och utbildningen skulle påbörjas. Och det var nu, när utbildningen inte gick att hemlighålla, som alla föräldrar förstod två saker - för det första insåg de att det var skolan som godkänt Hells Angels som värdigt ställe att PRAOa på för ett antal år sen, för det andra att den här sonen alltså hade en framtid som .. motorcyklist. Ingen var nöjd.

Ibland undrar jag hur det kommer sig att man drömmer om vissa saker och vissa människor.

Kan det ha att göra med att jag läste om en kvinna i Italien som hade satt upp en skylt på dörren som sa att hon vägrade stötta maffian. Igår kväll låg jag och tänkte på tatueringar innan jag somnade och den här sonen jag drömde om är fantastiskt duktig på att teckna. Ja. Inte vet jag. Nåt behövde bearbetas.

lördag 24 juli 2010

Planering av Sommar

På måndag drar vi igen. Norrut. Sex timmars resa som kräver viss planering. Jag laddar ner Eric Saade-skivan till mi iPod så slipper P och jag att höra den hela resan, yngste sonen kan höra den på egen hand medan P och jag hör ett antal Sommarpratare istället. Ska lägga följande på skiva:
Johan Rabeus (som talar i morgon)
Andres Lokko
Eva Dahlgren
Rolf Ekéus
Anna Bråkenhielm
Pe Holknekt
Amanda Jenssen

Dessutom kan vi höra ett program "live" - Karin Johannisson.

Ser redan fram emot den långa resan!

Hej!

Tillbaka igen. Har varit hos svärfar och därefter bror med respektive. Oj. Jag hickar.

Jo serru. Igår (fast förrgår om man räknar timmar och sånt) så badade P och jag i Mälaren hos svärfar. Varmt och skönt. Sonen blev sur för han hann inte med när vi skuttade i. C'est la vie.

Idag har vi varit på utflykt. Skokloster. Spännande ställe. Gamla kajaker och valpenisar och gevär och grejer. Wrangel. Kolla Wikipedia.

Snygg allé

Skoklostergubbe

Skokloster. Annat.


Sen kräftor (!) hos bror. Oj! Så gott! Och trevligt!!!

Hemma nu. Tills i morgon när vi hämtar mellanson hos farmorn som har vernissage på landet. Och sen ... inte vet jag. Spännande.

Skänker också kompisen som bor jättelångtbort (nu Vallentuna, förr Skokloster) en hjärtans tanke eftersom hon har fått värsta passande jobbet - på Akademibokhandeln. Hurra som det kan bli! Heja!


onsdag 21 juli 2010

Och nåt blått

Jo. En sak har varit lite bra.

Jag har haft ett sorts eksem av förlovnings- och vigselringen. Har väl haft starka diskmedel och krämer liggandes mellan ringar och finger i värmen. Polissystern sa att hon har en kompis som haft handeksem med hjälp av tips från Apoteket - Compeed fotvårdssalva. Ja, hand och fot går ju på nåt sätt hand i hand (?) Och ... tralala - det hjälper! Eksemet är snart väck. Tack syster! Tack Compeed.

En annan bra sak är att mellansonen, den söte, snälle gossen, har ordnat bra film till kvällen när han själv ska på bio och P och yngsten är på fotboll som jag inte ville yrselcykla till. SOm jag helt enkelt valde bort till förmån för både mig själv och P. Jag hade väl suttit och väst förbannelser över honom hela matchen.

På min grav kan ni lägga till "Dessutom hade jag ett eksemfritt ringfinger och såg på film ibland!" eller "Always look on the bright side of life!". Istället för kors eller ängel eller liten gullig fågel kan ni sätta dit en hand som gör fuck-tecken.

Skitdag

Om dagen igår var jättebra så har den här varit urkass.

Hela dagen blev förstörd eftersom jag sov så fruktansvärt dåligt i natt. Har varit yr och mått allmänt dåligt. Hatar snark och snor i andras näsor.

Tvingade ut P med son och sen satt jag själv inne. Hela dagen har varit totalt meningslös. Jag avskyr att vackra dagar förspills på skräp.

Är jätteirriterad på att P inte fattar att han kan sträcka ut handen, klappa yttepyttelite på mig och tycka lite synd om mig. Kanske säga nåt i stil med "Förlåt. Det är klart att jag som snarkar och hostar med 100 decibels ljudstyrka sover i yngste sonens rum (för sonen är ju ändå inte där. Han ligger ju mellan oss och ger oss både ont i ryggen och sommarsvettattacker). Nästa gång ska du inte ens behöva sparka på mig i två timmar, jag går dit själv."

Har haft kortaste kontakten med äldste sonen också. I förra veckan fick han veta att han inte kommer in på juristlinjen nånstans, men däremot datavetenskap i Uppsala. Besvikelse ett tag. Nu är det bättre, tror jag. "Bättre internationella möjligheter".

En kod till nåt som har med inskrivningsnämnden har inte fungerat, det kom en ny idag och jag var lite intresserad av att veta om jag ska använda nätverket och stora megafonen i jakt på boende i Uppsala, eller om jag inte ska det på grund av reservplats på juristlinjen i Stockholm. Tänker att det är extremt dumt att sitta med rum/lägenhet i Uppsala om man ska plugga i Stockholm. Detta tycks kloke sonen inte begripa. Att frågorna är till för att hjälpa. Nu. Innan alla andra redan har nätverkat fram nånstans att bo.

Men jag får som vanligt inget veta. Allt är så jävla hemligt och mystiskt och integritetsbevarande. Tyvärr blir det väl till att pendla då. Eller bo i en papperskorg.

Jag lägger ner alla försök till hjälp och är en idiot när jag väl har fått så pass mycket information, nån gång i slutet av augusti (moa-ha-ha vad många boställen det finns då. Inte.), att jag kan ordna nåt.

Jag får hjärtattack. På min grav kan ni skriva "Jag försökte i alla fall".

Gift

Det var en bra dag igår!

Mycket trevligt umgänge med Kungsholmskompisen. Lunch och fika och promenad. Och bra samtal. Som vanligt. Jag vet vad det är som är så bra med att träffa vänner - man bekräftar varandra hela tiden. HELA tiden. Varenda tanke bekräftas liksom. Man finns. För även om man inte hela tiden håller med om det den andra säger så noteras det man tänker. Utvecklas till nåt annat spännande. Det gillar jag!

När jag kom hem drack P och jag en halvflaska skumpa för att fira våra fem år som gifta. Sen åt vi på East. Asiatisk mat är nog det bästa! Vi hade tänkt gå till Arirang, men de har sommarstängt ...

Promenerade hela vägen från Stureplan - det var perfekt sommarväder och underbart skönt. Använde inte ens medhavda extratröjan.

Sen hostades och snarkades det tills jag sa till P att gå nån annanstans och sova. När klockan var halv fem somnade jag äntligen.

Så - en dålig start på namnsdagen.

måndag 19 juli 2010

Sant och sånt

Idag när yngste sonen och jag var på "stranden" med min söta syster sa sonen "Jag vill åka hem nu. Men vänta! Vi är ju hemma! Det här är ju bara en tanke!". Systern och jag tittade på varandra. Han förklarade "Döden är livet och livet är en tanke". Vi förundrades.

Jag blev dock glad att han kunde hitta ett så pass abstrakt sätt att snabbt ändra sin situation från nåt han ville ifrån till nåt som redan var.

Fast ändå inte. Nåja. Klok är han.

Och trevligt hade vi. Systern och jag och den kloke sexåringen. På stranden i Nyckelviken. Jag badade trots stenbotten som snart byttes mot lera. Änderna tycktes trivas i vårt sällskap och var så nära att vi kunnat nacka dem på stubben. Om vi hade velat ...

Nu har vi grillat på balkongen med äldre barnen och de är också kloka. Och roliga.

Man har det allt bra! Eller som morfar flygmilitären skulle sagt (fast då gällde det bara mat) "Det här var så gott att det skulle vara förbjudet för civila!".

Hm. Jag tror jag håller fast vid "Man har det allt bra!"

söndag 18 juli 2010

Saker vi sett

Cyklist som ville hem när fotbollsmatchen
på storbildsTVn nånstans i Köpenhamn just börjat

Vägen upp mot Ales stenar

Glimmingehus

Solkatt

Vackra, vackra Österlen

Böcker jag läst

Har läst några böcker också.

Hundraåringen som klev ut genom ett fönster. Den var underhållande så länge den varade. Kan nog bli en del av nån lättsam kurs i nittonhundratalshistoria.

Ängelns lek. Av Ruiz-mannen. Jag kunde inte sluta läsa Vindens skugga och jag kunde inte sluta läsa den här heller. Jag gillar skrönor.

Jag skulle vara din hund ... av Anneli Jordahl. Handlar om Ellen Key. Väldigt lätt att läsa. Väldigt bra. Tyckte jag.

Och nu är det dags för deckare - Elizabeth Georges senaste i pocket. Men oj vad jobbigt det är att komma in i den. Tappar koncentrationen hela tiden. Känner mig lika förvirrad som Lynley verkar vara. Med alla de andra böckerna har jag kommit på mig själv med att se ut över den småländska gårdsplan jag har haft framför ögonen, lyssna på fåglarnas kvitter och hästarnas gnäggande. Så har jag tänkt på nåt. Triggat av boken jag läst. Så funkar det inte med den här boken. Kanske krävs en balkong utan för mycket annan stimulans?

Jo! Jag läste ju Kan du vissla Johanna för yngste sonen också. Grinade så jag hulkade på slutet. Trots att jag läst den så många gånger förr. Det är den bäste Ulf Starks bästa bok. Ever. Av allt. Jag menar alltså att jag tycker att det är den bästa boken av alla, alla böcker! Så!


Tillbaka

Hemma!

Städade huset i Småland hela förmiddagen. Vid två satte vi oss i bilen. Åkte raka vägen till självplocket av jordgubbar och fick med oss två liter hem!

Båda sönerna hemma - det var det bästa på hela dagen! Att träffa dem!

Känns lite trångt här hemma, dock. Har vant mig vid ett tvåvåningshus som inte precis är nåt slott, men tillräckligt stort både ute och inne för att kunna tappa bort varandra. Det gör man inte här. Här står man snarare varandra.

Eller sitter bredvid varandra och kommunicerar med yttervärlden. Inte nödvändigtvis personligt. Men det finns ju hur många webbsidor som helst att läsa. Och jobbmail som måste kollas. Men den ångesten har eliminerats tack vare att glada arbetskamraten är på jobbet i nästa vecka och då kan hon ta hand om en del (fakturor).

Nog om det.

Vi har verkligen haft en fantastisk semester so far! Sett och hört och umgåtts och badat och druckit och åkt och solat på ett precis så semestrigt sätt som man kan önska!!!

Min farbror och hans fru är fantastiska människor att dela ett hus med en vecka. Ingen ställer krav på nån annan, mer än att man ska laga mat varannan dag och diska varannan. Ungefär. Man går upp när man tycker det är lagom att göra det, äter frukost och lunch när man behöver och gör saker man orkar. Sen äter man goda, goda middagar och dricker vin. Tillsammans.

Vi har shoppat i Glasriket, badat i 25 gradigt vatten och plockat jordgubbar. Läst. Blivit besökta. Först kom deras kompisar och sen våra husägarvänner. Så trevligt!

Man kan inte önska sig mer av detta liv. Ledighet och goda dagar. Hurra!

lördag 10 juli 2010

Kort sagt

I korta ordalag kan jag säga följande - Österlen är fantastiskt! Vackert, till att börja med. Sen kommer havet. Sanden är mjukmjuk. Len, faktiskt. Vi är i Skillinge och det är en trevlig liten by.

Åkte hit via Ystad som borde byta namn till Mystad. Väldigt rart ställe. Malmö däremot. Hm. Tyckte instinktivt illa om staden. Hade till viss del att göra me Ps dumsnåla tvångstankar om att parkera långt åt helvete för att spara ganska exakt 16 kronor. Fast inte bara det. Jag gillar inte Malmö. Ska inte dit igen.

Men hit vill jag mer! Skillinge, Skillinge. Varför on earth ska man till andra länder när man kan vara här?

I kväll har vi bokat bord på Cimbris där de har en storbildsskärm som vi kan kolla fotboll på. Bra! Hade gärna ätit på Bykrogen i Brantevik, men det var lite väl dyrt. En annan gång hoppas jag ... Menyn var fantastisk!

Har ju inte nämnt Köpenhamn alls. Ja. Dit kan man ju åka om man nödvändigtvis ska åka utomlands :) Vilken stad!

Så - hittills har allt utom missfostret Malmö varit till stor, mycket stor, belåtenhet. Halmstad (åt på Salt på Tylösand. Wow!)! Köpenhamn (med omnejd måste man väl säga om man räknar in Humlebaek där ju Louisiana ligger. Köpte ju en massa kläder på Masai också! På REA!!!)! Malmblä. Och nu Skillinge! Har badat i havet. De är kallt. Det gör inget!

I morgon drar vi vidare till Småland igen. Ser fram emot det! Ingifta fastern fyller år och jag har köpt små grejer längs vägen. Ska bli trevligt att träffa kusinerna också.

Häpp!

fredag 2 juli 2010

Luften gick ur mig

Semester! Skönt! Men jag blev så trött ... Har lagt i en tvätt, P handlar och jag packar. Så blev jag så in i döden trött. Nu vill jag bara sova. Inte alls sitta på balkongen och fira semesterns start, som jag kände så starkt för för bara en stund sen.

Nåja. Geist upp. Hejåhå.

Semester!


torsdag 1 juli 2010

Radio

Jag promenerade till Kungsan för andra gången den här veckan i morse. Skönt! Mindre varmt än i tisdags var det också.

Lyssnade, som jag brukar, på radioprogrammet Stil. Idag handlade det om hår och frisyrer. Häromdagen var det ett program om Comme des Garcon, det japanska designermärket. Intressant. Jag lär mig jättemycket om allt möjligt. Programmet är dessutom klippt på ett roligt sätt och de allra flesta, utom hon som inte vet om hon vill säga "R" eller inte, är jättebra!

Åh. Jag ser verkligen fram emot semestern! Har en hel hög med böcker att läsa också. Och det gör inget om jag släpar dem olästa fram och tillbaks - vi åker bil och har ledigt!

Längtar också efter att bo på hotell. Och att vara i Småland. Jag tror det blir en tur till glasriket i år. Borde kolla om det är nåt särskilt som händer på nåt glasbruk under perioden vi är där.

Kanske, kanske kommer pappa med särbo och hälsar på i år. Det var evigheter sen vi var i Småland tillsammans. eventuellt kommer även förre makens dotter att ansluta några dagar. Eller de franska kusinerna. Det vore så trevligt. Kanske mest för yngste sonen ... (jag räknar inte med att nån av dem kommer, dock.)

Så ska jag se vilken dag Tivoli är bäst att besöka. Kolla på Bruun Rasmussens hemsida om de har nån rolig auktion när vi är i Köpenhamn. Och hitta adressen till Masais outletbutik.

Yes, yes, yes!

Semster

Det finns ett ord som jag snubblar på närapå varenda gång jag skriver det - semester. Det blir alltid semster.

Kanske beror det på att jag är så ivrig att ha ledigt och att jag vill skynda ditåt?

Sista dagen för yngste sonen på fritids idag. I morgon följer han med mig till jobbet!

Träffade systern och äldste sonen idag. Bjöd dem på lunch. Så trevligt så! Systern hade köpt parfym till mig med 20% på Arlandas tax free-priser. Bra!

P är på match. Jag orkade inte. La i en tvätt och sen somnade jag på sängen. Tror att kroppen ställer in sig på ledighet!

Ska packa också. Och tvätta. På lördag far vi. Sönerna vaktar hemmet, vattnar blommor och tar in posten. Om två veckor är vi hemma igen. Ska bli fantastiskt skönt att åka iväg. Lika skönt blir det att komma hem, det vet jag ju!

Mellansonen skickade ett sms imorse 6.30 om att han bytt till den lugnare tältplatsen. Till kompisarna. Bra gjort!