fredag 30 december 2011

Drottningsylt

Kollade kungafamiljens prat på TV idag. Jag kommer ihåg när jag för första gången såg att Silvia hade opererat hela fejjan till oigenkännlighet. Jag närapå grät. Nej okej, men typ blev chockad. Hon gick från människa till UFO. Man får inte göra så. Jag hoppas bara att hon själv är nöjd.

Sen har TV-tittandet fortsatt. Downton Abbey bakom kulisserna och en förskräckligt bra deckare från Skottland efter det. Till detta har jag avslutat vinet i glaset, druckit te och käkat knäck och haft det ganska bra i största allmänhet. Ibland har jag lyckats Wordfeuda eller kolla Facebook eller läst lite om Steve Jobs samtidigt som jag har tittat på TV. Jag har greppat både det ena och det andra simultant.

Övrigt -
Jag har dassiga naglar. Skulle behöva göra nåt åt dem. Kan ju börja med att klippa dem. Fila. Lägga på ett neutralt lack kanske. Ack ja.

Har införskaffat pilgrimsmusslor till nyårsafton. De tvenne barnen kommer att få musslorna i sitt skal. Festligt värre. Och billigare än jag trodde - 25 kronor stycket för skalmusslorna. Fiskförsäljaren på Erssons sa att det godaste är att gratinera dem "Jag vet inte hur dina barn är,men riv lite hushållsost över dem!" Ja. Eller kanske mozzarella. Nu ska jag hitta ett recept till oss vuxna också. Och nån efterrätt. Det ska bli roligt! (Jag har redan ett utmärkt recept från fiskaffären "Vitlök, chili och litelite socker. Stek dem fort. En droppe lime. Jättegott!" Men min bror är allergisk mot allt som liknar paprika. Tyvärr. Så det får la bli nåt annat.

Efterrätt? Misstänker att vi kommer vara både mätta och druckna när det är dags för dessert. Så vad gör man då? Nåt med bär? Når syrligt? Inte chokladfondant i alla fall. det är ju gott, men då ska man inte ha käkat oxfilé först. Tycker i alla fall jag. Fluff, fluff passar bättre.

Ja, problemen hopar sig. Tack och lov är de av simpel karaktär! (Problemen, alltså.)

Och nu går jag och lägger mig med Steve Jobs. P får ligga bredvid.

NEJ! Jag höll på att glömma - vi har ju klivit in i mästerkockarnas värld. Köpte en Le Creuset på Barkarby Outlet idag. En blå. För att den var snygg. För att det var andrahandssortering och en massa rabatt PLUS ytterligare 10% avdrag på just de blå. Men fortfarande livstids garanti. (Vems liv?) I alla fall. Vi är glada! Lägger ut en bild från julafton också!


måndag 26 december 2011

Bebisshopping

Glada arbetskamraten har ju fått barn. En liten pojke. Idag har jag shoppat till denne lille pojke och jag kunde faktiskt inte sluta. Jag tror att jag är bebisberoende. De är så små. Måste tas om hand. Små öron. Små tår. Korta armar. Stora ögon. Inga tänder. Så sött!

I morgon ska vi till svärfar. Vi stannar nog i två nätter och katten får följa med. Detta innebär att det blir tå nätters självständighet för nån av sönerna. Uppskattas nog. Äldste sonen var helt utmattad av socialt umgänge idag. "Har träffat alla utom mormor". För medan han och hans bror tillbringade tid med släkten på sin fars sida, så var P, yngste sonen och jag hos farmorn och gudmodern. Jag hade, i ärlighetens namn, som vanligt bävat. Men det var helt ok. Kanske berodde det på elavbrottet hos dem. Fokus nån annanstans, liksom. Men de blev glada för almanackan med bilder på barnbarn och katt (deras katt som nu är döööd. Av ålderdom.).

På väg till svärfar ska vi göra några stopp. Det första är på mitt jobb. Jag ska hämta ut en julklapp i receptionen som kom med bud i fredags. Jag hoppas på nåt gott vin. Om man får önska. Sen ska vi hämta ett spel till yngste sonen på Webhallen. julklapp från farfarn. Sen är min plan att glada arbetskamraten ska vara hemma och vi ska lämna present till sonen och titta på det lilla livet. Men de kanske har åkt på semester. Eller har andra vänner där. Eller är bortbjudna. Jaja. De har väl brevlåda i så fall.

Katten följde med till svärmorsorna också. Hon rymde. Genom ytterdörren. Det var lite ångestladdat. Men P lyckades få tag i henne. Men det var efter en tur (för hennes del) under en bil. Hon blev oljig. Men nu har hon badats. Hejåhå.

Nyårsafton firas med bror och familj. Det ska bli väldigt trevligt!

söndag 25 december 2011

En god jul!

Alla glada! Nu har vi liksom delat upp oss lite. En i badet, en på sitt rum, en i köket och en som sjunger nonsenssånger och äter godis i vardagsrummet. Själv sitter jag på kontoret. I själva verket betyder detta att vi är tre personer i "tarmen" som utgör kök, kontor och vardagsrum. Hur som helst ...

Jag kan inte tänka mig bättre familjemedlemmar än de som råkar vara just detsamma. Vi har samma bild av jul. Tror jag. Det verkar åtminstone så.

Det betyder att man tar det lugnt mest hela tiden.

Det är okej att somna typ när som helst för det finns inga måsten eller hålltider som kan krascha hela programmet. Jag älskar familjen!

Tycker särskilt om att bara vara vi. Inga åtaganden överhuvudtaget. Men det betyder inte att det skulle göra nåt om nån kom och ringde på dörren. Tvärtom. Men det kom ingen. Och det gör heller ingenting.

Nu ska vi kolla på gamla avsnitt av på spåret. Sen kanske vi tar en match FamiljeAlias. Det var roligt när vi spelade det igår. Jag vann. men det var inte det roligaste ...

torsdag 22 december 2011

Julbad

Katten har just fått sitt julbad. Jag undrar om det är jag som står näst på tur?

Jullovet har börjat och herreminje vad skönt det är! Än så länge har jag ju ens naggat kanten på det som slutar den 2 januari.

Härliga tider!

tisdag 20 december 2011

Ideologi och lojalitet = oekonomiskt

Pengar. Man ska spara dem. Se till att de blir fler. Det innebär att de ska in på nån bank med bra ränta och så. Jag är riktigt, riktigt dålig på detta. P är bättre.

Jag är ju en sån där OK/Konsum-människa. Hela släkten samlade på Konsumkvitton i speciella kvittolådor och sen räknades nån summa ut några gånger om året så kunde man äta liksom gratis för 25 öre ibland. eller så. Och vi har ätit på den årliga medlemstallriken från de kooperativa mötena i hela barndomen.

Sparbanken var det också. Facket. Fast jag gick faktiskt ur tvångsinskrivningen i socialdemokraterna som jag som 18-åring gick med i Handels.

Hur som helst. Nu sitter jag här med kvitton som inget betyder och värdelösa placeringar av pengar. Eller, placeringar är väl överdrivet. De har ju varit på samma konto sen jag föddes. Nej. Inte Sparbanken längre. Nordea.

Och jag vet inte hur jag ska ta hand om dem. Pengarna. P har satt in pengarna jag tjänar på extrajobbet på nåt Avanzakonto, och jag är mest misstänksam. Mycket riktigt! Räntan sjönk nåt förfärligt så fort de bytte från 0% ränta på gamla kontot till nåt bättre på Avanza - floff så blev det ekonomisk kris i hela världen. Tänk om jag har förlorat vartenda öre?

Jag är jättebra på att samla. men inte på rätt sätt. Helt värdelöst!

söndag 18 december 2011

Litet liv

Glada arbetskamraten har nedkommit med ett litet gossebarn som inte var så litet. Både tung och lång. Och väldigt fin! Ser fram emot att träffa honom. Mjuk och go. Han är en vecka nu.

Jag håller tillgodo med katten tills vidare. Låg en timma med henne vid min sida bara för att jag kunde i morse. Hon spann och jag läste. Hon bökar liksom in sig i armvecket och man vågar inte röra sig eftersom jag inte vill att hon ska gå. Så varm. Så mjuk. Så älskad!

Jobb och pengar

Blev meddragen på middag med tyska kolleger i tisdags. Det var trevligt! Käkade på Gyldene Freden och det var gott! Knaprig spädgris, minsann! Dessutom fick jag höra att min äldste son gör ett sååå uppskattat job åt några av dessa kolleger och hoppades att han verkligen skulle arbeta under julen. Det trodde inte jag att han skulle och de blev nog lite besvikna.

Men dagen efter kom en av dem och berättade att han visst skulle arbeta i jul. Hade jag ingen aning om, men jag blev glatt överraskad eftersom det är bra både för honom och mig. Trevligt att ha honom där, liksom. Märkligt att de tyska kollegerna vet mer om familjens förehavanden än jag. Nåja.

I fredags hade vi julfirande med jobbet. Julbordsbåt i några timmar sen gick vi vidare för allmänt dryckjomsintag. Och det är ju då, vid de tillfällena, man har prata med folk om viktiga saker. Som sociala medier, homosexualitet och situationen på arbetet. Jag tror att jag fick några av dem att tänka en extra gång innan de öser sina fördomar över den som skulle kunna kallas gay. Jag blir så trött. Men det bästa var ändå att få tillräckligt mycket uppmärksamhet från ett par, tre personer som behöver höra vad som krävs för att styra upp arbetet hos oss. Däremellan fick jag ganska mycket information från chefens chef om hans liv som ny i Sverige och hans på/av-förhållande med gift kvinna. Very interesting. Och roligt att han lättar sitt hjärta för mig. Men jag känner tydligt att han känner förtroende för mig. Det är bra!

Nej. Nu måste jag nog faktiskt betala lite räkningar. Vi har liksom inga pengar på det gemensamma kontot. Det här med jul kraschar ju varenda liten uträkning - nu måste vi skjutsa in mer kosing (från det dessvärre icke outtömliga egna kontot).

Har dessutom nån eller två klappar som borde köpas in. De svåraste. Och inslagspapper i massor har vi. Köpte för halva priset efter förra julen. Herregud. Vad trode jag? Att vi skulle förse hela Sjöstan med julklappar?

Böckerna först

Jag är nu inne på sista delen i Hungerspelstrilogin. Läser mest på bussar och tåg till och från jobbet och på kvällen när tillfälle ges. Men några kvällar har fallit bort den här veckan, så det har blivit mindre läst än jag tänkte. Jaja. Tre böcker på en vecka är väl ganska okej ändå om jag jämför med hur mycket jag normalt läser.

Det är så fantastiskt härligt att vara inne i en äkta bokglädjeläsningsperiod! Det började ju när vi var i Egypten och sen har det bara rullat på.

Tänkte städa undan lite och betala räkningar innan P och yngste sonen kommer hem från fotbollsträning på andra sidan stan, men efter det ska jag läsa lite mer!

Undrar så vad jag ska ge mig på efter den här upplevelsen? Har en liten hög på lut, så det ger sig med allra största säkerhet!

måndag 12 december 2011

Istället för jobb

Jag har börjat läsa boken Hungerspelen. Den är skitbra! Nu undrar jag varför jag inte har läst böckerna tidigare. Jag köpte hela trilogin för nån månad sen. Tack och lov, för nu ska här läsas!

Jag grät redan på sidan 21. Sen igen på sidan 45. Log stort på sidan blabla. Ja. Det är en känslomässig bergochdalbana på ett bra sätt.

Hade ingen lust alls att gå till jobbet efter tunnebaneturen dit. Hade hellre legat hemma på sängen och läst.

Och varför sitter jag här och skriver? Jag måste ju läsa. Men först ska jag koka te! Har tre fina godisbitar som jag fick av min syster i födelsedagspresent som jag ska få också!

söndag 11 december 2011

Kreativitet II

Inlägget blev så långt att jag glömde det andra ämnet. Fotografierna.

För några veckor sen skickade Kattfröken en länk med information om Carl-Johan De Geers fotografi-idé på Moderna Museet. Vem som helst kunde skicka in bilder från vardagen. Så det gjorde vi. Kattfröken och jag. Det stod att man kunde räkna med att bilderna skulle komma upp inom två veckor. Nu har det gått minst tre veckor, så vi gick dit för att se våra alster på museum.

Först tittade vi på Turner, Monet och Twombly-utställningen. Jag har ingen ro att stå och titta på en tavla i trekvart. Rasar hellre igenom utställningen och får en helhetsbild. Sen kan jag gå en gång till om det känns så. Skulle säkert vara jätteintressant att låna lurar och höra mer. Men jag ORKAR inte. Jag blir rastlös.

Dessutom hade vi många viktiga saker att avhandla. Strumpbyxor från helvetet, cancer, sönerna (sammanlagt sex stycken), männen (gamla och nya), jul, blod, arbetet och chokladbiskiver.

Hur som helst. Vi fortsatte mot fotografihörnan och letade närapå ihjäl oss efter våra bilder. Tjena. Ingenting. Men Kattfröken har årskort på Moderna, så hon ska gå dit igen och se om de kommer upp.

Jag skulle också vilja ha årskort där. Så kanske jag skulle komma iväg lite oftare.

(Det var här vårt bekräftelsebehov fick en törn. Inga bilder? Vafalls? Var/är vår kreativitet värt intet? Skit!)

Jaja. Vi gick till Medelhavsmuseet och fikade istället (chokladbiskvin).

Sen mötte jag P och yngste sonen för att gå på glöggeriet hos fastern och jag pratade knappt med henne, men med andra. Mina sysslingar är fantastique! Farbrorn och ingifta fastern likaså! Och jag fick med mig beställda pärlor från Kina med mig hem. Mörka, droppformade pärlor till mig och svägerskan. Nu ska vi slåss om vem som ska ha vilken ... Den lite större och slätare kostar 810 och den lite mindre, något knöggligare kostar 500. Vill inte fästa mig vid nån av dem innan jag vet vilken som efter överenskommelse blir min. Men. Jag fick en extra pärla. En vit sötvattenspärla. För jag har ju visst fyllt år, minsann! Tackåtackåtack!

Sen kom vi hem och käkade kronärtskockor, potatisgratäng och sallad. Nej, inga proteiner. För vi ville inte.

Hade en massa avsnitt av Så mycket bättre att se också. Laleh, Laleh, Laleh!!! Heja!

Jag har det så bra! Det är så skönt!

Kreativitet

Det här inlägget skulle ha handlat om pepparkakshus och fotografier. Nu blir det bara det förstnämnda, snart förstår du varför.

Yngste sonen hade kalas i fredags. Jag hämtade fyra glada barn på fritids, de andra tre kom direkt hem till oss. De började med att bekanta sig med kalaskonstellationen och vårt hem. Och katten, såklart. Sen fick de korv. Åh, vad barn tycker att kort är gott. Det var ju som önskat ... (Att sen en pojke kom direkt från ett annat kalas och var mätt och genast ville störa ordningen genom att gå från bordet och leka med katten, det hade vi inte räknat med. Han fortsatte så. Hela kalaset. Skulle nödvändigtvis gå en egen, stökig väg för att få så mycket uppmärksamhet som möjligt. Och tyvärr, jag orkar inte vara förstående på det sättet med sju barn samtidigt, så han fick snällt sälla sig till de andras vänliga, samarbetande mak. Fast jag var lite bitchig mot honom ett tag.)

Ja, sen togs de åtta förihopsatta pepparkakshusen fram. Barnen blev jätteglada och överraskade när de insåg att de 1) skulle få pyssla 2) ta med husen hem 3) äta dem direkt efter julafton om de ville. Sånt kan man väl få lova som främmande mamma?

De kristyrade sina hus allt vad de orkade. Pluttade i silverkulor, små stjärnor, nonstop, pyttemaränger och marshmallows för allt de var värda. Och vartenda hus visade på sju olika barns kreativitet.

Jag tror banne mig att vi ska införa det här som den årliga födelsedagsaktiviteten. Eller, vänta. Nu glömde jag visst bort hur det var kvällen innan, när P och jag skulle sätta husen. Jävlar vad inte roligt det var. Särskilt inte de tre första husen. Sen fick vi in nån sorts rutin. Och jag fick bara två små brännskador. Bränt socker är varmt. Mycket varmt. Jaja. Det var ju ganska snabbt gjort att få ihop husen och i efterhand värt förbannelserna.

Sen spelade vi det där spelet som heter Story Cubes och som också handlar om att vara lite kreativ. Det är nio tärningar med bilder som man ska bygga en historia av. Vi spelade ett antal gånger sen var jag tvungen att avbryta eftersom de skulle hinna få i sig lite Daimtårta innan föräldrarna skulle dundra in på ett glas vin innan de gick hem.

Vi hann.

Alla väldigt nöjda.

Särskilt födelsedagsbarnet som fick en massa BeyBlade-grejer (vad är BeyBlade? Ytterligare en obegripligt populär fluga. Jag kommer ihåg när de äldre sönerna samlade på plastgrejer som såg ut som smälta tandborsthandtag. Värdelöst!)

Och - föräldrarna var väldigt glada att kalaset var på en nivå som känns rimlig, att barnen fick göra nåt och att de fick ta med nåt hem. Man kan väl säga att det var ett så kallat win/win-kalas :)

lördag 10 december 2011

Idioti

Varje år anordnar en faster glöggsammankomst. Hela släkten kommer. Min bror kommer sällan med eftersom de har mycket för sig. De senaste åren har inte heller jag kunnat komma då mamma har haft kalas i hembyn samma dag två år i rad.

I år skulle allt ha funkat. Men ... bror med fru är barnvakter till två barn. Och nu får de tydligen inte plats på glöggtillställningen. Två små extrabarn, typ 1/2 kubikmeter stora (du fattar), tar för mycket plats. Så nu kommer deras familj inte att representeras i år heller. JAG BLIR SÅ LEDSEN. fattar de inte att de nu STÖTER UT min bror som ALDRIG är med på den här delen av släktens tillställningar? IDIOTER.

Jag kommer bli elak. Mot fastern. Som förmodligen redan har fattat vad hon gjort och har ångest grande. Men ha det då! Välförtjänt! Förbannade puckon!

Arg.

Ledsen.

tisdag 6 december 2011

Stämningsbilder

Från olika länder den senaste tiden.







lördag 3 december 2011

To do

För det första, det är visst tredje advent idag. Jaså? Inte? Men flygvärdinnan på planet från Egypten sa ju att de hade nåt extraerbjudande eftersom det var den första advent den första december. Då tänker jag att det följaktligen borde vara den tredje advent den tredje december. Eller?

Hur som helst. Vi är inne i december. Vad hände? Jag har definitivt inte tid med jul. Ännu. Det finns massor som måste ordnas på olika sätt. Till exempel -

Middag med vännerna ikväll (fira födelsedag/bara ses) Båda sönerna kommer och det blir jag så glad för! Inför denna middag ska det lagas mat och bakas och dessutom har jag en tid hos frisören klockan 15.30. Får se vad som hittas på där ... Det ska bli skönt med ett avbrott under dagen.

Åka till Lissabon. I morgon. Lämnar hemmet 13.00. Dag efter middag. Hejåhå. Måste skriva ut viktigt papper till dess. Om var stället jag ska till ligger, typ. Bra att veta, tänker jag idag. Glömde det på jobbet igår.

Smälta gårdagens upplevelse av Svansjön på Dansens Hus. Cheesus vad bra det var! Början! Och slutet! Och allt däremellan! Hur de dansar! Rollbesättningen! Småsaker. Häftiga saker. En av dem jag skulle vilja se mer av är den första, långa bruden på catwalken. Hon var jättebra! Blev till och med glad av läsa programmet efteråt på tunnelbanan hem! Tyvärr måste jag stämma dem eftersom mascaran rann så förfärligt mot slutet när allt var så sorgligt och särskilt när publiken applåderade och applåderade och allt i lokalen var total, gemensam lycka en kort stund.

Hantera det att yngste sonens pepparkakshuskalas nästa fredag (fast det vet inga barn om. Alla barn får ta med ett egenhändigt pepparkakshus hem ...) krockar med tre av de inbjudnas klassfest vilket innebär att det bara blir sex ungar. Fast det är ju ganska skönt, så jag tror jag låter det vara så!

Planera lite inför julen. Jag önskar följande: Julafton - Hammarbys gemensamma firande vid Nackastatyn på Katarina Bangata klockan 12.00 (i samma veva som de äldre sönerna går till sin farmor och firar hennes födelsedag nåt kvarter bort), ett glas vin hos pappa, hem och äta lunch (sill och så), promenad, ta det lugnt ett tag, julklappsutdelning, middag med kyckling i ugn, hasselbackspotatis, gelé och gräddsås (så som vi brukar göra när alla mina barn och min P och jag har jul). Sen skulle jag vilja vara hemma på juldagen också och på annandagen är vi bjudna till en släkting. Men vi måste få in Ps mamma dit eventuellt franska kusinerna kommer. Och hur svårt kan det vara att ge ett ordentligt besked om det, kan man undra? Väldigt svårt. Herregud, det är ju tre veckor kvar till jul ... Suck. Och Ps pappa vill vi ju gärna träffa också. Gärna, som sagt. Så att få in honom är ett måste. Kanske juldagskvällen. Får offra lite hemmatid.

Sen är det ju julklappar och så också. Om vi nu ska ge nåt? Barnen lär ju få nåt i alla fall.

Jag ska ju på fotfiskbehandling också. Med svägerskan som kunde. Har inte träffat henne på tu man hand på evigheter. Så det ska bli trevligt! Och detta sker på onsdag.

Egentligen bara trevliga saker. Eller ... vänta. Jag har ju en tråksak också - mammografi. Fast det är ju bra att det görs.

Nä. Frukost nu då? Och sen rivstart med allt som ska tas tag i!

Jingle Bells, Jingle Bells ...

Egyptien

Klart som fan jag vet att det heter Egypten. Språket som talas där är arabiska. Det spottas fram och låter argt och mitt oerhört konflikträdda jag var på helspänn så fort minsta lilla konversation ägde rum egyptierna sinsemellan.

Övrigt - det var mellan 20 och 25 grader på dagarna. Det blåste ganska kallt. Vi var på snorkelutflykt och det var fantastiskt! Sonen hittade en kompis på resan. En norsk gutt med tråkiga föräldrar (P och jag däremot, var oerhört roliga hela tiden!) All inclusive är skitbra! Jag fick jättefina örhängen i födelsedagspresent av P. Och gratulationsbrev från hotellets ledning + tårta i staniol. Snorklade i knähögt vatten och såg en sovande drakfisk. De är giftiga.

Bilder.

Överblick

En kamel

En kamel
(Närå. Det är två barn - ett svenskt och ett norskt - som spelar DS under handduk)

Pretty birdie

Snyggt i foajén

Welcame, welcame

Vackert